Langusta, langusta zwyczajna

Langusta, langusta zwyczajna (Palinurus vulgaris) to skorupiak morski z rzędu dziesięcionogów (Decapoda) o dość sporym znaczeniu gospodarczym. Pancerz jest silnie zwapniały, pokryty kolcami. Z segmentów ciała wychodzi pięć par prawie identycznych odnóży. Czułki są bardzo długie i sztywne. Langusta nie posiada szczypiec, jak wiele innych dziesięcionogów.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Langusta, langusta zwyczajna (Palinurus vulgaris)

© Kirill Zdorov – stock.adobe.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Występuje w Atlantyku i Morzu Śródziemnym.

Tryb życia i zachowanie

Langusta prowadzi skryty tryb życia pośród skał i zakamarków morskiego dna. Nocą odbywa się żerowanie. Gdy jest zaniepokojona wydaje odgłos za pomocą pocierania nasady czułków o pancerz. Odbywa sezonowe wędrówki, nawet na odległości 100 km. Żyje gromadnie.

Morfologia i anatomia

Za pomocą długich i sztywnych czułków langusty sondują otoczenie.

Pożywienie

Langusta żywi się drobną fauną denną.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Langusty są masowo poławiane dla cennego i bardzo smacznego mięsa. To delikates pośród owoców morza.

Mianem langusta określa się także wiele innych gatunków z tej grupy zwierząt.


Pokrewne gatunki bezkręgowców


Quiz


Rozwiąż quiz powiązany tematycznie z tym artykułem i zweryfikuj swoją wiedzę.

Quiz


Rozwiąż quiz powiązany tematycznie z tym artykułem i zweryfikuj swoją wiedzę.

Quiz


Rozwiąż quiz powiązany tematycznie z tym artykułem i zweryfikuj swoją wiedzę.

Quiz


Rozwiąż quiz powiązany tematycznie z tym artykułem i zweryfikuj swoją wiedzę.

Quiz


Rozwiąż quiz powiązany tematycznie z tym artykułem i zweryfikuj swoją wiedzę.


© medianauka.pl, 2016-06-06, GAT-4061




©® Media Nauka 2008-2023 r.