Logo Serwisu Media Nauka


Langusta, langusta zwyczajna (Palinurus vulgaris)

Langusta, langusta zwyczajna (Palinurus vulgaris) to skorupiak morski z rzędu dziesięcionogów (Decapoda) o dość sporym znaczeniu gospodarczym. Pancerz jest silnie zwapniały, pokryty kolcami. Z segmentów ciała wychodzi pięć par prawie identycznych odnóży. Czułki są bardzo długie i sztywne. Langusta nie posiada szczypiec, jak wiele innych dziesięcionogów.

Langusta, langusta zwyczajna (Palinurus vulgaris)
© Angelo Giampiccolo - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Langusta, langusta zwyczajna (Palinurus vulgaris)
Nazwy obce
angielska: Spiny lobster
niemiecka: Langusten
czeska: Langustovití
francuska: Palinuridae
hiszpańska: palinúridos
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Wielkość
Długość: 45 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Skorupiaki (Crustacea)
Rząd: Dziesięcionogi (Decapoda)
Rodzina: Brak danych ()

Występowanie i środowisko

Występuje w Atlantyku i Morzu Śródziemnym.

Tryb życia i zachowanie

Langusta prowadzi skryty tryb życia pośród skał i zakamarków morskiego dna. Nocą odbywa się żerowanie. Gdy jest zaniepokojona wydaje odgłos za pomocą pocierania nasady czułków o pancerz. Odbywa sezonowe wędrówki, nawet na odległości 100 km. Żyje gromadnie.

Morfologia i anatomia

Za pomocą długich i sztywnych czułków langusty sondują otoczenie.

Pożywienie

Langusta żywi się drobną fauną denną.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Langusty są masowo poławiane dla cennego i bardzo smacznego mięsa. To delikates pośród owoców morza.

Mianem langusta określa się także wiele innych gatunków z tej grupy zwierząt.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2016-06-06, ART-GAT4061




Polecamy