Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Prosionek szorstki
(Porcellio scaber)

Prosionek szorstki (Porcellio scaber) to gatunek rodzimego pospolitego stawonoga z rzędu równonogów (Isopoda). Ciało jest spłaszczone grzbietowo-brzusznie, pokryte twardym oskórkiem, który wygląda jak pancerz. Kolor ciała bywa różny, zwykle powierzchnia jest szorstka, usiana małymi guzkami. Czułki drugiej pary są długie, kilkuczłonowe. Odwłok zakończony jest sztyletowatymi wypustkami.

Prosionek szorstki (Porcellio scaber)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Prosionek szorstki (Porcellio scaber)
Nazwy obce
angielska: Common rough woodlouse
niemiecka: Kellerassel
czeska: Stínka obecná
francuska: Cloporte rugueux
hiszpańska: Porcellio scaber
Pierwsze opisanie gatunku
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Prosionek szorstki - mapa występowania w Polsce
Wielkość
Długość: 16 mm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Stawonogi (Arthropoda)
Gromada: Skorupiaki (Crustacea)
Rząd: Równonogi (Isopoda)
Rodzina: Brak danych ()

Występowanie i środowisko

Prosionek szorstki występuje na całym świecie. Obecny w całej Polsce w lasach, ruinach, domostwach, piwnicach, ogrodach. Żyje gromadnie. Lubi suche i nieco wilgotne środowisko. Jest jedynym równonogiem, który występuje poza kołem podbiegunowym. Pionowy zasięg występowania to 1800 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Stawonóg ten ma zdolność zwijania ciała w kulkę.

Morfologia i anatomia

Osiąga 16 mm długości ciała. Widoczna jest wyraźna segmentacja budowy ciała. Głowa jest mała, zaopatrzona w oczy złożone. Stawonóg ten jest wyposażony w siedem par odnóży krocznych.

Pożywienie

Odżywia się martwą materią organiczną.

Rozmnażanie

Okres rozrodu przypada tylko raz w roku, na wiosnę. Samica składa jaja do specjalnej torby lęgowej. Larwy są zdolne od razu do samodzielnego życia.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

To nasz najbardziej pospolity równonóg.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-12-01, GAT-4323








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.