Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Łyska, łyska zwyczajna
(Fulica atra)

Łyska, łyska zwyczajna (Fulica atra) to dość pospolity w Polsce ptak z rodziny chruścieli o krępej budowie ciała, dość małej głowie z białą płytką na czole. Upierzenie jednolicie czarne. Stopy długie z charakterystycznymi płatkami skórnymi. Pisklęta są czarne z czerwono-niebieską głową i rzadkimi, pomarańczowymi piórami.

Łyska, łyska zwyczajna (Fulica atra)
© JGade - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Łyska, łyska zwyczajna (Fulica atra)
Nazwy obce
angielska: Common Coot, Eurasian Coot, Coot, European Coot
niemiecka: Blässhuhn
czeska: Lyska černá
francuska: Foulque macroule
hiszpańska: Focha común
Pierwsze opisanie gatunku
Linnaeus, 1758
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Łyska, łyska zwyczajna - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 36 cm do 42 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 70 cm do 77 cm.
Ciężar: od 600 g do 1.2 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Chruściele (Rallidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten jest obecny w Europie, Azji, Afryce i Australii. W Polsce dość pospolity na wszelkiego rodzaju zbiornikach wodnych, szczególnie z zarośniętymi brzegami.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten nie boi się bliskości człowieka. Unosi się na wodzie jak korek. Podczas pływania kiwa głową. To ptak wędrowny. Na ogół tworzy stada. Broni swojego terytorium. Latem pierzy się i na pewien czas traci zdolność lotu.

Dobrze lata. Aby się wznieć w powietrze musi wziąć rozbieg.

Pożywienie

Przede wszystkim pokarm pochodzenia roślinnego uzupełniany owadami i mięczakami. Zjada zielone części roślin, nasiona. Zjada także chleb rzucany przez ludzi do wody.

Rozmnażanie

Jest monogamiczna. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Obszerne gniazdo z roślinności przybrzeżnej buduje na płytkiej wodzie w trzcinach, zaroślach na podstawie z gałęzi. Często do gniazda prowadzi rampa. Samica składa 4-10 (do 15) jaj w jednodniowych odstępach. Okres inkubacji trwa 21-24 dni. Młode pozostają w gnieździe. Samiec przynosi pożywienie do gniazda. W późniejszym okresie samiec i samica opiekuje się częścią potomstwa. Po miesiącu młode same zdobywają pożywienie, po 4-5 tygodniach młode potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. To gatunek łowny w Polsce w okresie od 15 sierpnia do 21 grudnia.

Ciekawostki

To jedyny chruściel przystosowany do życia na otwartej powierzchni wody.

Zdjęcia i grafiki - galeria

Filmy


© medianauka.pl, 2015-04-25, GAT-767


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
łyska
tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona

Możliwość obserwacji łyski w Polsce.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Łyski zakładają gniazda na wodzie.

    tlo-ikona       

Pierwsze lęgi łysek.

         tlo-ikona  

Trwa migracja łysek.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.