Markur, koza śruboroga

Markur, koza śruboroga (Capra falconeri) to gatunek ssaka z rodziny krętorogich, spokrewniony z kozą. Jego cechą charakterystyczną są bardzo duże, piękne, skręcone 2 lub 3 razy, długie (nawet do 70 cm), występujące u obu płci rogi. Sierść szara zimą, latem rudawa, jest dłuższa na grzbiecie i brodzie (u samców dłuższa).


Markur, koza śruboroga (Capra falconeri)
© akadime - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zachodnie Indie i Afganistan. Przebywa w terenie górskim na wysokości 1500-2500 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Żeruje latem o zmroku i nocą, w zimie za dnia. Żyje w małych stadach po 3-5 sztuk. W okresie godowym stada są większe.

Pożywienie

Jest roślinożerny.

Rozmnażanie

Ruja trwa od listopada do połowy grudnia. Ciąża trwa 180 dni. Samica rodzi 1-2 młode, które stają się dojrzałe płciowo po 3 latach.

EN

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-24, GAT-377




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.