Logo Serwisu Media Nauka

Markur, koza śruboroga
(Capra falconeri)

Markur, koza śruboroga (Capra falconeri) to gatunek ssaka z rodziny krętorogich, spokrewniony z kozą. Jego cechą charakterystyczną są bardzo duże, piękne, skręcone 2 lub 3 razy, długie (nawet do 70 cm), występujące u obu płci rogi. Sierść szara zimą, latem rudawa, jest dłuższa na grzbiecie i brodzie (u samców dłuższa).

Markur, koza śruboroga (Capra falconeri)
© akadime - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Markur, koza śruboroga (Capra falconeri)
Nazwy obce
angielska: Markhor
niemiecka: Schraubenziege, Markhor
czeska: Koza šrouborohá, markhur
francuska: Markhor
hiszpańska: Marjor
Pierwsze opisanie gatunku
(Wagner, 1839)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Markur, koza śruboroga - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 140 cm do 180 cm
Wysokość w kłębie: 100 cm
Długość ogona: 14 cm
Ciężar: od 40 kg do 110 kg
Maksymalna długość życia
10 lat.
Podgatunki
C. f. falconeri,
C. f. heptneri,
C. f. megaceros.
Niektóre źródła podają rówież:
C. f. jerdoni,
C. f. cashmiriensis.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Krętorogie, pustorożce, wołowate (Bovidae)

Występowanie i środowisko

Zachodnie Indie i Afganistan. Przebywa w terenie górskim na wysokości 1500-2500 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Żeruje latem o zmroku i nocą, w zimie za dnia. Żyje w małych stadach po 3-5 sztuk. W okresie godowym stada są większe.

Pożywienie

Jest roślinożerny.

Rozmnażanie

Ruja trwa od listopada do połowy grudnia. Ciąża trwa 180 dni. Samica rodzi 1-2 młode, które stają się dojrzałe płciowo po 3 latach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-03-24, GAT-377








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.