Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa (Mentha ×piperita L.) to wieloletnia roślina aromatyczna z rodziny wargowych - krzyżówka mięty zielonej i mięty nadwodnej. To roślina przyprawowa i lecznicza.

Oto wybrane odmiany:

 

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Mięta pieprzowa (Mentha ×piperita)

© kolesnikovserg - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL - tylko ogrody

To roślina ta występująca w uprawach na całym świecie. Nie występuje dziko w naturze. Lubi gleby żyzne.

Kwitnie w okresie od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest wyprostowana, wzniesiona, rozgałęziona, o barwie purpurowej, czterokanciasta.

Liście są krótkoogonkowe, lancetowate, jajowatolancetowate, piłkowane, zwykle nagie, czasem od spodu na nerwach występują włoski. Blaszki o długości 2-8 cm.

Kwiaty drobne, zebrane w kłos o długości do 5 cm, są różowe lub fioletowe, z rurkowatym kielichem, korona ma do 5 mm długości.

Owoc to rozłupnia z czterema rozłupkami.

Kłącze jest krótkie, ale silnie ukorzenione.

Rozmnażanie

Można ją rozmnażać przez ukorzeniania pędów bocznych lub przez podział rozłogów.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Mieszaniec ten powstał prawdopodobnie w roku 1750 w Anglii.


Zbiory i zastosowanie

Mięta pieprzowa jest stosowana w przemyśle cukierniczym i spożywczym (olejek aromatyczny pozyskiwany z mięty).

Suszone liście są wykorzystywane w medycynie jako środek odkażający, znieczulający i bakteriobójczy. Mięta łagodzi bóle układu pokarmowego, poprawia apetyt. Olejek eteryczny bywa stosowany do udrażniania dróg oddechowych, na migreny i pobudzenie. Mięta pieprzowa jest też lekko moczopędna.


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

         Kwitnie mięta pieprzowa.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

fioletowy kwiatróżowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

zioła
rośliny ogrodowe
roślina lecznicza

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyGleba wilgotna i żyzna. Nadaje się każda gleba ogrodnicza.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
ZmianowanieCo kilka lat zmieniamy miejsce uprawy.
Czas uprawyWieloletnia.
NawożenieWysokie wymagania pod względem nawożenia.
PodlewanieRegularne.
StanowiskoNasłonecznione, a także w półcieniu. Najlepiej wydzielić odrębne stanowisko lub pośród owocowych krzewów.
Rozstawa30 cm na 30 cm.
Uprawa doniczkowaTak.
RozmnażanieRozmnażanie przez podział, z sadzonek, rozłogi z węzłem. Wysiew nasion jest nieskuteczny.
Choroby i szkodnikiRdza mięty.
Zbiór i przechowywanieZbiór liści odbywa się w chwili rozpoczęcia kwitnienia. Roślinę ścinamy 10 cm nad ziemią.
Dodatkowe informacjePreferuje chłód. Roślina łatwo się rozplenia.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina przyprawowa i lecznicza.
Zastosowanie terapeutyczne
  • migrena, ból głowy
  • niestrawność
  • ból mięśni
  • przeziębienie, grypa
  • kaszel
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Suszone liście są wykorzystywane w medycynie jako środek odkażający, znieczulający i bakteriobójczy. Mięta łagodzi bóle układu pokarmowego, poprawia apetyt. Olejek eteryczny bywa stosowany do udrażniania dróg oddechowych, na migreny i pobudzenie. Mięta pieprzowa jest też lekko moczopędna. Mięta łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego, w tym ułatwia trawienie tłuszczów, z uwagi na pobudzanie wydzielania żółci. Zmniejsza dolegliwości żołądkowe. Olejek sprawdza się w leczeniu zespołu jelita drażliwego.
Przyjmowana postać
  • tabletki i kapsułki
  • herbata, napar
  • maść
Przepisy zielarskieHerbata - kilka świeżych liści lub łyżeczkę suszu zaparzamy przez 10 minut w 250 ml wrzątku. Po ostudzeniu i przecedzeniu można pić.
Dawkowanie2-3 razy dziennie szklanka herbaty po posiłkach.
PrzeciwwskazaniaNie wolno stosować olejków eterycznych na bazie mięty u dzieci poniżej 5. roku życia z uwagi na możliwość uniemożliwienia dziecku oddychania. Mięta nie może być również stosowana przy współistniejącym refluksie żołądkowym, przepuklinie, zgadze.
SurowiecLiście.
PrzyprawaMięta pieprzowa jest stosowana w przemyśle cukierniczym i spożywczym (olejek aromatyczny pozyskiwany z mięty).

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Beata Grabowska, Tomasz Kubala – Encyklopedia bylin t. I i II, ISBN 978-83-7506-845-0, Zysk i S-ka 2011
  • Franz-Xaver Treml – Zioła z ogrodu i balkonu - 500 ziół przyprawowych i leczniczych, ISBN 978-83-7175-702-0, Delta
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Rebecca L. Johnson, Steven Foster, Tieraona Low Dog, David Kiefer – Przewodnik po ziołach leczniczych, ISBN 978-83-274-8955-5, wydawnictwo Olesiejuk 2019

© medianauka.pl, 2018-07-29, GAT-13409




©® Media Nauka 2008-2023 r.