Logo Media Nauka
G

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa (Mentha ×piperita L.) to wieloletnia roślina aromatyczna z rodziny wargowych - krzyżówka mięty zielonej i mięty nadwodnej. To roślina przyprawowa i lecznicza.

Oto wybrane odmiany:

  • 'Agnes' - odmiana silnie pachnąca.
  • 'Mitcham' - odmiana o czerwonych łodygach, również intensywnie pachnąca.
  • 'Variegata' - odmiana o plamkowanych na żółto liściach.

 

Mięta pieprzowa (Mentha ×piperita)
© kolesnikovserg - Fotolia.com

Nazwa systematyczna
Mięta pieprzowa
Mentha ×piperita L.
Nazwy obce
angielska: Peppermint
niemiecka: Pfefferminze
czeska: Máta peprná
francuska: Menthe poivrée
hiszpańska: Menta piperita, piperita, monte yuyo, toronjil de menta
Obszar występowania
Europa - tak;
Polska - tylko w uprawach;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 100 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Rośliny (Plantae)
Klad: Naczyniowe
Klad: Nasienne
Klasa: Okrytonasienne, okrytozalążkowe
Rząd: Jasnotowce (Lamiales)
Rodzina: Jasnotowate, wargowe (Lamiaceae)

Występowanie i środowisko

To roślina ta występująca w uprawach na całym świecie. Nie występuje dziko w naturze. Lubi gleby żyzne.

Kwitnie w okresie od lipca do września.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 30-100 cm.

Łodyga jest wyprostowana, wzniesiona, rozgałęziona, o barwie purpurowej, czterokanciasta.

Liście są krótkoogonkowe, lancetowate, jajowatolancetowate, piłkowane, zwykle nagie, czasem od spodu na nerwach występują włoski. Blaszki o długości 2-8 cm.

Kwiaty drobne, zebrane w kłos o długości do 5 cm, są różowe lub fioletowe, z rurkowatym kielichem, korona ma do 5 mm długości.

Owoc to rozłupnia z czterema rozłupkami.

Kłącze jest krótkie, ale silnie ukorzenione.

Rozmnażanie

Można ją rozmnażać przez ukorzeniania pędów bocznych lub przez podział rozłogów.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Mieszaniec ten powstał prawdopodobnie w roku 1750 w Anglii.

Zbiory i zastosowanie

Mięta pieprzowa jest stosowana w przemyśle cukierniczym i spożywczym (olejek aromatyczny pozyskiwany z mięty).

Suszone liście są wykorzystywane w medycynie jako środek odkażający, znieczulający i bakteriobójczy. Mięta łagodzi bóle układu pokarmowego, poprawia apetyt. Olejek eteryczny bywa stosowany do udrażniania dróg oddechowych, na migreny i pobudzenie. Mięta pieprzowa jest też lekko moczopędna.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-07-29, GAT-13409



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
mięta pieprzowa
         

Kwitnie mięta pieprzowa.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

fioletowy kwiatróżowy kwiat
Grupa

bylina
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
Użytek

zioła
rośliny ogrodowe
roślina lecznicza




© Media Nauka 2008-2018 r.