Logo Media Nauka

Miodojadek brązowy (Lichmera indistincta)
© isonphoto - stock.adobe.com

Miodojadek brązowy

Miodojadek brązowy (Lichmera indistincta) to ptak z rodziny miodojadów. Upierzenie z wierzchu brązowo-szaro-oliwkowe, spód jasny. Ostry i wygięty dziób jest czarny, czarne są też oczy, nogi ciemnoszare. Przy oczach żółte plamki.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w Australii poza jej centralnymi i południowymi rejonami, na Nowej Gwinei oraz w Indonezji. Występuje w lasach, zagajnikach, w ogrodach, zaroślach, zwykle niedaleko wody.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 11,5-16 cm, rozpiętość skrzydeł wynosi 18-23 cm.

Pożywienie

Pokarm stanowi nektar kwiatów. Rzadko chwyta bezkręgowce.

Rozmnażanie

Gniazda zakłada nisko nad ziemią (do 2 metrów). Samica sama wysiaduje zwykle 2-3 jaja.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-16, GAT-11771


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaSłodnik
Entomyzon cyanotis
Miodojady
Miodojady

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.