logo

Modrak

Modrak (Monticola solitarius) to gatunek pięknie ubarwionego ptaka z rodziny drozdowatych, zaliczany przez niektóre źródła do muchołówkowatych. Upierzenie samca niebieskie z ciemniejszymi skrzydłami.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Zasiedla tereny skaliste górskie i pustynne. Modrak żyje w północnej części Afryki, górach południowej części Europy oraz w Azji po Japonię.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny lub osiadły. Zimuje w południowej Europie, Afryce oraz w południowej części Azji.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała do 22 cm, długość skrzydła wynosi 11-33 cm. Ciężar to 60 g.

Pożywienie

Poluje na owady, najczęściej na gąsienice.

Rozmnażanie

Gniazduje w skalnych szczelinach. W maju lub w czerwcu samica składa 3-7 jaj, które sama wysiaduje.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


© medianauka.pl, 2018-10-31, GAT-10271




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNagórnik wschodni
Monticola gularis
Drozdowate
Drozdowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.