Logo Media Nauka

Modrak

Modrak (Monticola solitarius) to gatunek pięknie ubarwionego ptaka z rodziny drozdowatych, zaliczany przez niektóre źródła do muchołówkowatych. Upierzenie samca niebieskie z ciemniejszymi skrzydłami.

Modrak (Monticola solitarius)
© Paolo - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zasiedla tereny skaliste górskie i pustynne. Modrak żyje w północnej części Afryki, górach południowej części Europy oraz w Azji po Japonię.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny lub osiadły. Zimuje w południowej Europie, Afryce oraz w południowej części Azji.

Morfologia i anatomia

Osiąga długość ciała do 22 cm, długość skrzydła wynosi 11-33 cm. Ciężar to 60 g.

Pożywienie

Poluje na owady, najczęściej na gąsienice.

Rozmnażanie

Gniazduje w skalnych szczelinach. W maju lub w czerwcu samica składa 3-7 jaj, które sama wysiaduje.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-10-31, GAT-10271





© Media Nauka 2008-2018 r.