Logo Media Nauka

Facebook

Modrosójka czarnogłowa (Cyanocitta stelleri)
© Chris Hill - stock.adobe.com

Modrosójka czarnogłowa

Modrosójka czarnogłowa (Cyanocitta stelleri) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie czarno-niebieskie. Czarna jest głowa i przednia część ciała. Nad okiem biegnie jasne brew. Dwie jasne, pionowe kreski widnieją na czole. Na głowie dość duży czub. Dziób i nogi czarne.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w zachodniej części Ameryki Północnej od Kanady po Nikaraguę w Ameryce Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2021-01-01, GAT-3100




Pokrewne gatunki ptaków

Zapytanie nie zostało wykonane poprawnie!

ikonaPłaskogonka czarna
Crypsirina temia
ikonaSójka czarnogłowa
Garrulus lanceolatus
ikonaCzarnowron
Corvus corone
ikonaGawron
Corvus frugilegus
ikonaKawka
Corvus monedula
ikonaKitta czerwonodzioba
Urocissa erythrorhyncha
ikonaKruczek
Ptilostomus afer
ikonaKruk
Corvus corax
ikonaKruk grubodzioby
Corvus crassirostris
ikonaModrowronka kalifornijska
Aphelocoma californica
ikonaModrowronka pluszogłowa
Cyanocorax chrysops
ikonaModrowronka zaroślowa
Aphelocoma coerulescens
ikonaOrzechówka
Nucifraga caryocatactes
ikonaSójka
Garrulus glandarius
ikonaSójka syberyjska
Perisoreus infaustus
ikonaSroka
Pica pica
Krukowate
Krukowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Martyn Kenefick, Robin Restall, Floyd Hayes - Birds of Trinidad & Tobago, ISBN 978-1-4729-4152-7, HELM 2019




Polecamy w naszym sklepie

Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek sowy
Paw Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.