logo




Krukowate

Krukowate (Corvidae) to rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Należą do podrzędu śpiewających. Rodzina ta liczy dziś 129 gatunków, z czego w Polsce można spotkać 9 gatunków, w tym 7 lęgowych.

Wygląd

To duże lub bardzo duże ptaki o silnej budowie ciała, mocnych nogach i dziobach, nozdrzami okrytymi szczeciniastymi piórami. W upierzeniu zwykle przeważa czarna kolorystyka, często z białymi lub szarymi obszarami. Sójki są zwykle ubarwione na niebiesko, kasztanowo, zielono lub płowo z jasnym spodem. Obie płci są ubarwione tak samo.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


CzarnowronCzarnowron PL Lęgowy sporadycznie Przelotny / przylatujący

Corvus corone corone

Czarnowron (Corvus corone corone) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Jeszcze do niedawna czarnowron był traktowany jako podgatunek wrony. Czarnowron jest podobny do wrony siwej, ma jednak czarne upierzenie i bardziej płaską głowę.


GawronGawron PL Lęgowy Średnio liczny

Corvus frugilegus

Gawron to pospolity w Polsce ptak, przebywający na terenach zurbanizowanych, liczniejszy w okresie jesienno-zimowym. Ma jednolicie czarne upierzenie z niebieskawym połyskiem. Dziób jest bardzo mocny, szary, zaostrzony na końcu.


Kawka (zwyczajna)Kawka (zwyczajna) PL Lęgowy Średnio liczny

Corvus monedula

Kawka to pospolity w Polsce przedstawiciel krukowatych. Ma szarą głowę i charakterystyczną, czarną czapeczkę na głowie. Ptaki dorosłe mają białą tęczówkę, młode - ciemną. Prowadzi stadne życie, często tworzy stada z gawronami.


Kruk (zwyczajny)Kruk (zwyczajny) PL Lęgowy Nieliczny

Corvus corax

Kruk to największy przedstawiciel tej rodziny i jednocześnie największy z rzędu wróblowych na całym świecie. Ptak ten ma silny, czarny dziób, opierzony od góry prawie do połowy jego długości. Cały upierzony jest na jednolity, czarny kolor.


Orzechówka (zwyczajna)Orzechówka (zwyczajna) PL Lęgowy Nieliczny

Nucifraga caryocatactes

Orzechówka to ptak, który ma brązowe upierzenie i białe plamki niemalże na całym ciele. Zjada nasiona drzew iglastych i orzechy laskowe. Czarne są tylko skrzydła, ogon i czapeczka na głowie. Pióra pod ogonem są białe.


Sójka (zwyczajna)Sójka (zwyczajna) PL Lęgowy Średnio liczny

Garrulus glandarius

Sójka to ptak z rodziny krukowatych, o dużej zmienności. Ma kreskowane czoło, czarny wąs, łososiowy kolor ciała. Sójki niszczą szkodniki w głębi lasu. Inne krukowate tam nie docierają.


Sójka syberyjskaSójka syberyjska PL Zalatujący

Perisoreus infaustus

Sójka syberyjska, sójka złowroga (Perisoreus infaustus) to ptak z rodziny krukowatych. Upierzenie szarobrązowe, z rdzawą plamą na skrzydle. Kuper jest również rdzawy. Dziób i nogi są czarne.


Sroka (zwyczajna)Sroka (zwyczajna) PL Lęgowy Średnio liczny

Pica pica

Sroka to pospolity w Polsce ptak o bardzo długim ogonie i czarno-białym upierzeniu. Młode sroki mają krótkie ogony. Dzięki białemu brzuchowi i białymi zakończeniami skrzydeł oraz ogonowi łatwo rozpoznać srokę w locie.


WieszczekWieszczek PL Zalatujący

Pyrrhocorax graculus

Wieszczek jest ptakiem żyjącym wysoko w górach. W Polsce gniazdował niegdyś w Tatrach, obecnie dawno nie notowany. Ptak ten ma małą głowę i niewielki, żółty dziób, który u młodych osobników jest ciemny. Upierzenie jednolicie czarne.


Wrona siwaWrona siwa PL Lęgowy Średnio liczny

Corvus corone

Wrona siwa to pospolity w Polsce ptak z charakterystycznym siwym upierzeniem grzbietu. Był podgatunkiem wrony. Tułów jest szary, reszta jest upierzona czarno. Dziób i nogi również są czarne. Samiec i samica są tej samej wielkości.


BrązowronkaBrązowronka

Cyanocorax morio

Brązowronka (Cyanocorax morio) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych o brązowym upierzeniu z wierzchu, białym od spodu. Dziób jest żółto-czarny.


CierniogonCierniogon

Temnurus temnurus

Cierniogon (Temnurus temnurus) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Ma czarne upierzenie i charakterystycznie zadarte pióra w ogonie. Dziób i nogi są czarne.


Kitta czerwonodziobaKitta czerwonodzioba

Urocissa erythroryncha

Kitta czerwonodzioba to azjatycka kuzynka sroki o pięknym, czarno-białym upierzeniu. Głowa, szyja i pierś jest czarna, reszta biała, bardzo długi ogon jest czarno-biały.


Kitta ozdobnaKitta ozdobna

Urocissa ornata

Kitta ozdobna (Urocissa ornata) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Głowa brązowa, wierzch ciemnoniebieski, wierzch ogona, boki, część spodu błękitne, końce piór ogona, spód białe.


Kitta szmaragdowaKitta szmaragdowa

Cissa chinensis

Kitta szmaragdowa (Cissa chinensis) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych, jeden z barwniejszych przedstawicieli tej rodziny ptaków. Upierzenie szmaragdowe, zielonkawe, czasem turkusowe.


KruczekKruczek

Ptilostomus afer

Kruczek (Ptilostomus afer) to afrykański ptak z rodziny krukowatych. Ma czarny lub różowy z czarnym końcem dziób. Upierzenie czarne, poza ogonem i częścią skrzydeł, które są brązowawe. Ma dość długi ogon.


Kruk australijskiKruk australijski

Corvus coronoides

Kruk australijski (Corvus coronoides) to ptak z rodziny krukowatych, o czarnym upierzeniu, nogach i dziobie.


Kruk grubodziobyKruk grubodzioby

Corvus crassirostris

Kruk grubodzioby (Corvus crassirostris) to ptak z rodziny krukowatych. Upierzenie czarne z białą czapeczką. Dziób jest mocno zgrubiały, czarny, z białawym zakończeniem.


Kruk małyKruk mały

Corvus mellori

Kruk mały (Corvus mellori) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie, dziób i nogi czarne. Oczy mają jaśniejsze źrenice.


Kruk srokatyKruk srokaty

Corvus albus

Kruk srokaty (Corvus albus) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych o czarno-białym upierzeniu, przypominającym nieco upierzenie sroki.


Kruk tasmańskiKruk tasmański

Corvus tasmanicus

Kruk tasmański (Corvus tasmanicus) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie, dziób i pióra są czarne. Uwagę przykuwają jasne tęczówki oczu.


Kruk wielkodziobyKruk wielkodzioby

Corvus albicollis

Kruk wielkodzioby (Corvus albicollis) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych o czarnym upierzeniu za wyjątkiem białego karku i ciemnofioletowych piór na gardle i piersi. Dziób potężny, czarny z białawym końcem.


Modrosójka błękitnaModrosójka błękitna

Cyanocitta cristata

Modrosójka błękitna (Cyanocitta cristata) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie z wierzchu niebieskie, spód białawy. Pióra skrzydeł i ogona błękitne z czarnymi prążkami i część z białymi zakończeniami.


Modrosójka czarnogłowaModrosójka czarnogłowa

Cyanocitta stelleri

Modrosójka czarnogłowa (Cyanocitta stelleri) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie czarno-niebieskie. Czarna jest głowa i przednia część ciała. Nad okiem biegnie jasne brew. Dwie jasne, pionowe kreski widnieją na czole.


Modrowronka kalifornijskaModrowronka kalifornijska

Aphelocoma californica

Modrowronka kalifornijska (Aphelocoma californica) to ptak z rodziny krukowatych. Upierzenie niebiesko-szaro-brązowawe. Spód ciała wraz z piersią są szare. Pióra ogona i skrzydeł mają czarne końce.


Modrowronka pluszogłowaModrowronka pluszogłowa

Cyanocorax chrysops

Modrowronka pluszogłowa (Cyanocorax chrysops) to gatunek pięknie ubarwionego ptaka z rodziny krukowatych. Z wierzchu ubarwienie niebieskie, na policzkach niebieskie plamy. Kark jest jasny. Nad okiem biegnie jasna brew.


Modrowronka purpurowaModrowronka purpurowa

Cyanocorax cyanomelas

Modrowronka purpurowa (Cyanocorax cyanomelas) to ptak z rodziny krukowatych. Głowa, szyja, pierś, ogon ciemnobrązowe, reszta purpurowa, fioletowa.


Modrowronka turkusowaModrowronka turkusowa

Cyanolyca turcosa

Modrowronka turkusowa (Cyanolyca turcosa) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie turkusowe z ciemnymi elementami na skrzydłach, czarną maską i obrożą.


Modrowronka zaroślowaModrowronka zaroślowa

Aphelocoma coerulescens

Modrowronka zaroślowa (Aphelocoma coerulescens) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych, podobny nieco do modrowronki kalifornijskiej. Upierzenie błękitne, nieco stonowane, na ogonie, skrzydłach, głowie i szyi. Reszta szara.


Modrowronka zielonaModrowronka zielona

Cyanocorax yncas

Obszar wokół oczu jest niebieski, otoczony granatowym skrajem. Gardło i część piersi granatowe. Spód żółty, wierzch zielony. U nasady dzioba charakterystyczny czub.


Orzechówka popielataOrzechówka popielata

Nucifraga columbiana

Orzechówka popielata (Nucifraga columbiana) to ptak z rodziny krukowatych. Upierzenie popielate, kuper białawy, skrzydła czarne. Nogi i ostro zakończony dziób - czarne.


Płaskogonka czarnaPłaskogonka czarna

Crypsirina temia

Płaskogonka czarna (Crypsirina temia) to ptak z rodziny krukowatych o oliwkowo-zielonym upierzeniu. Wokół niebieskiego oka aż do nasady dzioba czarne pole. Ogon długi, płaski.


Sójka błękitnaSójka błękitna

Cyanopica cyanus

Głowa z wierzchu czarna, gardło białe. Wierzch jasnobrązowy, spód także z białymi obszarami. Skrzydła i dość długi ogon są błękitne. Dziób i nogi są czarne.


Sójka czarnogłowaSójka czarnogłowa

Garrulus lanceolatus

Sójka czarnogłowa (Garrulus lanceolatus) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie głowy czarne z czubem. Gardło czarne z białymi piórkami, przypominającymi brodę. Reszta brzoskwiniowa. Skrzydła i ogon czarno-biało-niebieskie.


Sójka wspaniałaSójka wspaniała

Garrulus lidthi

Sójka wspaniała (Garrulus lidthi) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Głowa, część skrzydeł i ogona fioletowe, głowa ciemniejąca do nasady dzioba i czoła. Pióra ogona mają białe zakończenia. Reszta jest brązowawo-czerwona.


Sroka żółtodziobaSroka żółtodzioba

Pica nutalli

Sroka żółtodzioba (Pica nuttalli) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych o czarno-białym upierzeniu, metalicznie połyskujących piórach. Wokół oczu żółty obszar. Dziób jest również żółty.


Srokal białogardłySrokal białogardły

Cyanocorax formosus

Srokal białogardły (Cyanocorax formosus) to ptak z rodziny krukowatych. Ptak ten ma charakterystyczną, czarną czuprynę, złożoną z długich, odstających i zakręconych ku przodowi piór. Gardło białe z czarną obrożą. Spód biały.


Srokal czarnogardłySrokal czarnogardły

Cyanocorax colliei

Srokal czarnogardły (Cyanocorax colliei) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie z wierzchu niebieskie, spód biały. Na głowie czub. Przód głowy i gardło oraz obszar za okiem czarne, reszta biała.


Srokówka białobrzuchaSrokówka białobrzucha

Dendrocitta leucogastra

Srokówka białobrzucha to ptak z rodziny krukowatych o białym upierzeniu poza czarną częścią głowy i gardłem, czarnym, długim ogonem (wierzch jest biały) i skrzydłami, na których znajduje się brązowa plama.


Srokówka maskowaSrokówka maskowa

Dendrocitta formosae

Głowa z wierzchu szarawa, boki ciemne, tworzą jakby maskę. Wierzch brązowy, spód jaśniejszy. Ogon i skrzydła ciemne. Kuper pomarańczowy.


Wrona alaskańskaWrona alaskańska

Corvus caurinus

Wrona alaskańska (Corvus caurinus) to ptak z rodziny krukowatych, o czarnym upierzeniu, ciemnych nogach i dziobie. Występuje na Alasce.


Wrona amerykańskaWrona amerykańska

Corvus brachyrhynchos

Wrona amerykańska (Corvus brachyrhynchos) to ptak z rodziny krukowatych. Upierzenie, nogi, dziób czarne.


Wrona orientalnaWrona orientalna

Corvus splendens

Wrona orientalna (Corvus splendens) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Upierzenie przedniej części głowy ciemne, błyszczące. Ciemne są też ogon i skrzydła, z metalicznym, niebieskawym połyskiem. Reszta jaśniejsza, matowa.


Wrona papuaskaWrona papuaska

Corvus orru

Wrona papuaska (Corvus orru) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych. Ptak ten występuje pospolicie w Australii oraz na wyspie Papua Nowa Gwinea.


Wrona przylądkowaWrona przylądkowa

Corvus capensis

Wrona przylądkowa (Corvus capensis) to ptak z rodziny krukowatych, o czarnym upierzeniu, ciemnych nogach i dziobie.





Inne gatunki

  • modrowronka wyspowa (Aphelocoma insularis)
  • modrowronka meksykańska (Aphelocoma ultramarina)
  • modrowronka jednobarwna (Aphelocoma unicolor)
  • modrowronka dębowa (Aphelocoma wollweberi)
  • modrowronka leśna (Aphelocoma woodhouseii)
  • kitta zielona (Cissa hypoleuca)
  • kitta białooka (Cissa jefferyi)
  • kitta krótkosterna (Cissa thalassina)
  • wrona mała (Corvus bennetti)
  • wrona sundajska (Corvus compilator)
  • kruk meksykański (Corvus cryptoleucus)
  • kawka srokata (Corvus dauuricus)
  • kruk somalijski (Corvus edithae)
  • wrona cienkodzioba (Corvus enca)
  • wrona floreska (Corvus florensis)
  • wrona brązowogłowa (Corvus fuscicapillus)
  • wrona ogorzała (Corvus hawaiiensis)
  • wrona meksykańska (Corvus imparatus)
  • wrona krzywodzioba (Corvus insularis)
  • wrona jamajska (Corvus jamaicensis)
  • wrona mariańska (Corvus kubaryi)
  • wrona antylska (Corvus leucognaphalus)
  • wrona wielkodzioba (Corvus macrorhynchos)
  • wrona melanezyjska (Corvus meeki)
  • wrona palmowa (Corvus minutus)
  • wrona brodata (Corvus moneduloides)
  • wrona kubańska (Corvus nasicus)
  • wrona rybożerna (Corvus ossifragus)
  • wrona haitańska (Corvus palmarum)
  • wrona obrożna (Corvus pectoralis)
  • wrona filipińska (Corvus philippinus)
  • kruk kusy (Corvus rhipidurus)
  • kruk pustynny (Corvus ruficollis)
  • wrona lśniąca (Corvus sinaloae)
  • wrona szara (Corvus tristis)
  • wrona białoszyja (Corvus typicus)
  • wrona jednobarwna (Corvus unicolor)
  • wrona długodzioba (Corvus validus)
  • wrona fioletowa (Corvus violaceus)
  • wrona jasnodzioba (Corvus woodfordi)
  • płaskogonka kapturowa (Crypsirina cucullata)
  • modrowronka liliowoskrzydła (Cyanocorax affinis)
  • modrowronka duża (Cyanocorax beecheii)
  • modrowronka lazurowa (Cyanocorax caeruleus)
  • modrowronka białogłowa (Cyanocorax cayanus)
  • modrowronka czołoczuba (Cyanocorax cristatellus)
  • modrowronka białokarkowa (Cyanocorax cyanopogon)
  • modrowronka hełmiasta (Cyanocorax dickeyi)
  • modrowronka amazońska (Cyanocorax heilprini)
  • modrowronka kędzierzawa (Cyanocorax melanocyaneus)
  • modrowronka białosterna (Cyanocorax mystacalis)
  • modrowronka stokowa (Cyanocorax sanblasianus)
  • modrowronka hiacyntowa (Cyanocorax violaceus)
  • modrowronka jukatańska (Cyanocorax yucatanicus)
  • modrowronka diademowa (Cyanolyca argentigula)
  • modrowronka obrożna (Cyanolyca armillata)
  • modrowronka czarnolica (Cyanolyca cucullata)
  • modrowronka białogardła (Cyanolyca mirabilis)
  • modrowronka mała (Cyanolyca nanus)
  • modrowronka wspaniała (Cyanolyca pulchra)
  • modrowronka czarnogardła (Cyanolyca pumilo)
  • modrowronka maskowa (Cyanolyca viridicyanus)
  • srokówka czarnoczelna (Dendrocitta bayleii)
  • srokówka szara (Dendrocitta cinerascens)
  • srokówka czarnolica (Dendrocitta frontalis)
  • srokówka brązowa (Dendrocitta occipitalis)
  • srokówka jasnoskrzydła (Dendrocitta vagabunda)
  • modrowroniec (Gymnorhinus cyanocephalus)
  • sójka kanadyjska (Perisoreus canadensis)
  • sójka okopcona (Perisoreus internigrans)
  • sroka arabska (Pica asirensis)
  • sroka tybetańska (Pica bottanensis)
  • sroka czarnodzioba (Pica hudsonia)
  • sroka gołooka (Pica mauritanica)
  • sroka chińska (Pica serica)
  • kruczak (Platylophus galericulatus)
  • srokowiec (Platysmurus leucopterus)
  • sójeczka białosterna (Podoces biddulphi)
  • sójeczka mongolska (Podoces hendersoni)
  • sójeczka pustynna (Podoces panderi)
  • sójeczka perska (Podoces pleskei)
  • wrończyk (Pyrrhocorax pyrrhocorax)
  • kitta modra (Urocissa caerulea)
  • kitta żółtodzioba (Urocissa flavirostris)
  • kitta białoskrzydła (Urocissa whiteheadi)
  • abisyniak (Zavattariornis stresemanni)

Występowanie i środowisko

Są ptakami kosmopolitycznymi. Są obecne na całym świecie poza Arktyką, Antarktydą, Nową Zelandią i niektórymi wyspami oceanicznymi. Zajmują bardzo różnorodne środowiska, od lasów poprzez obszary rolnicze po pustynie i tundrę. Nierzadko ptaki z tej rodziny zaaklimatyzowały się do życia w miastach.

Tryb życia i zachowanie

To bardzo inteligentne ptaki. Niektórzy uważają, że są to najinteligentniejsze zwierzęta w świecie ptaków. Niektóre gatunki potrafią używać narzędzi do wydobywania pokarmu, niektóre czarnowrony rozłupują orzechy zrzucając je pod koła samochodów na skrzyżowaniach, a zbierają je wówczas gdy jest czerwone światło. Niektóre gatunki mają zdolność naśladowania innych dźwięków, w tym ludzkiej mowy. Większość gatunków przejawia silny terytorializm.

Rozmnażanie

Wyprowadzają jeden lęg w roku. Gniazdo ma kształt czarki i umiejscawiane jest na drzewie. Zbudowane jest z patyków i wyściełane drobniejszym materiałem. Niektóre konstrukcje mają daszek. Czasem gniazdo budowane jest w dziupli. Samica składa 2-8 jaj. Wysiadywanie trwa 16-22 dni. Młode są gniazdownikami. W gnieździe przebywają 18-45 dni.

Niektóre gatunki przejawiają kooperację lęgową, tzn. młodymi opiekują się rodzice i inne osobniki, najczęściej starsze rodzeństwo.

Pożywienie

Są wszystkożerne. Zjadają najczęściej owoce, nasiona, owady, bezkręgowce, małe kręgowce, jaja, pisklęta ptaków, padlina. Większość gatunków magazynuje pożywienie. Już młode osobniki uczą się chować pokarm. Takie zachowanie przejawia się nawet u osobników trzymanych w niewoli.

Ochrona i zagrożenia

Krytycznie zagrożonymi gatunkami są wrona jednobarwna i mariańska, 2 inne gatunki uznano za zagrożone, 8 za narażone. Wrona ogorzała jest gatunkiem wymarłym na wolności. Niektóre gatunki są poważnymi szkodnikami upraw.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem PL
(wszystkie wymienione polskie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Kruki i wrony w kulturze europejskiej zawsze były postrzegane jako zły omen. Te ptaki jako pierwsze pojawiały się w Europie na pobojowiskach. Zaś w Ameryce uważano kruki za stworzycieli bohaterów.

Kruk jest największym ptakiem wróblowym na świecie.

Powszechnie sądzi się, że wrona i kruk (a także inne krukowate) to ptaki długowieczne. Tymczasem od 1/3 do połowy ptaków nie przeżywa 1 roku życia, osobniki 10-letnie na wolności to już rzadkość, a w niewoli najstarszy ze znanych kruków miał 29 lat i padł ze starości.

Kalendarz przyrody

Poniższy kalendarz zawiera wszystkie gatunki, które nie znalazły się w opisie żadnego rodzaju. Każdy rodzaj zawiera niezależny kalendarz przyrody.

123456789101112

Opis

Gawron: Okres występowania w Polsce gawrona. W okresie jesienno-zimowym jest liczniejszy, gdyż zimują u nas osobniki ze wschodu i północy kontynentu.
           Gawron: Samica gawrona składa jaja.
Kawka (zwyczajna): Okres występowania w Polsce kawki.
          Kawka (zwyczajna): Samica kawki składa jaja w liczbie 2-6(8).
Kruk (zwyczajny): Okres występowania w Polsce kruka zwyczajnego.
           Kruk (zwyczajny): Samica kruka składa jaja.
Orzechówka (zwyczajna): Okres występowania w Polsce orzechówki zwyczajnej.
          Orzechówka (zwyczajna): Okres składania jaj przez samicę orzechówki zwyczajnej.
          Sójka (zwyczajna): Trwa okres lęgowy sójki.
          Sójka syberyjska: Okres lęgowy sójki syberyjskiej.
         Sroka (zwyczajna): Trwa okres lęgowy sroki
          Wrona siwa: Do kraju przylatują wrony siwe z zimowisk.
          Wrona siwa: Trwa okres lęgowy wrony siwej.
          Wrona siwa: Wrony siwe odlatują na zimowiska
Pokaż tylko bieżące wydarzenia

Oznaczenia

Poniżej przedstawiamy opis zastosowanych oznaczeń gatunków.

Występowanie w Polsce

PL
- gatunek zaobserwowany w Polsce w stanie dzikim po 1950 r.
PL - wtórnie
- gatunek introdukowany w Polsce rozmyślnie lub przypadkowo, tworzący stałe populacje.
PL - obserwacje dawne
- gatunek obserwowany ostatnio w Polsce w latach 1801-1950.
PL - hodowla
- gatunek hodowlany.

Liczebność

Podana liczba oznacza liczbę zwykle szacowaną samców lub par lęgowych obserwowanych w Polsce w ciągu roku (dotyczy gatunków lęgowych w Polsce).

Bardzo liczny
- 3 000 001 - 30 000 000
Liczny
- 300 001 - 3 000 000
Średnio liczny
- 30 001 - 300 000
Nieliczny
- 3001 - 30 000
Bardzo nieliczny
- 301 - 3 000
Skrajnie nieliczny
- 1 - 300

Status

Lęgowy
- gniazduje regularnie na dyżym obszarze kraju.
Lęgowy sporadycznie
- gniazduje sporadycznie w kraju lub tylko lokalnie.
Przelotny/przylatujący
- gatunek regularnie stacjonuje w kraju podczas swoich przelotów lub przylatuje na zimowiska.
Zalatujący
- gatunek pojawiający się w Polsce nieregularnie.
Zalatujący wyjątkowo
- gatunek pojawiający się wyjątkowo w kraju (poniżej 5 obserwacji).

 ! 
- gatunek ujęty w Załączniku i Dyrektywie Ptasiej (2009/147/WE z 30-11-2009 w sprawie ochrony dzikiego ptactwa), wskazującej na gatunki podlegające wraz z siedliskami szczególnej ochronie.


Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2014-01-07, RODZ-13
Data aktualizacji artykułu: 2021-09-23





 

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

kolorowe skarpetki góra lodowa
Kubek sowy
Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki Kostka
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.