Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Wrona siwa
(Corvus cornix)

Wrona siwa (Corvus cornix) do niedawna była uważana za podgatunek czarnowrona (podgatunek Corvus corone cornix). Dziś wiele źródeł wymienia ją jako odrębny gatunek. Tułów jest szary, reszta jest upierzona czarno. Dziób i nogi również są czarne. Samiec i samica są tej samej wielkości. Upierzenie jest takie samo dla obu płci.

Wrona siwa (Corvus cornix)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Wrona siwa (Corvus cornix)
Synonimy
Corvus corone cornix
Nazwy obce
angielska: Carrion crow
niemiecka: Aaskrähe
czeska: Vrána šedá
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wrona siwa - mapa występowania na świecieWrona siwa - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 50 cm
Ciężar: do 700 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Krukowate (Corvidae)
Głos
Odzywa się charakterystycznym głosem "kra-kra-kra".

Występowanie i środowisko

Europa. W Polsce jest pospolita. Można ją spotkać na brzegach lasów i pośród pól, w osiedlach ludzkich.

Tryb życia i zachowanie

Jest częściowo wędrowna. Przylatuje w marcu i kwietniu, odloty w październiku i listopadzie. Jest ostrożna, ale do obecności człowieka jest przyzwyczajona. Lot powolny, wymachowy.

Pożywienie

Jest wszystkożerna. Zjada drobne ssaki, jaja, pisklęta, owady, nasiona, odpadki, także padlinę.

Rozmnażanie

Jest to gatunek monogamiczny. Gnieździ się pojedynczo na drzewach. Gniazdo zbudowane jest z patyków, wyściełane ziemią, perzem i trawami. Raz w roku w połowie kwietnia samica składa 4-6 jaj i wysiaduje przez 18-21 dni. Samiec w tym czasie karmi samicę. Pisklęta są gniazdownikami. Rodzice karmią je na początku owadami i ich larwami, później małymi ssakami i pisklętami innych ptaków. Młode opuszczają gniazdo po 28-35 dniach od wyklucia.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NE

Gatunek ten nie został jeszcze przypisany do żadnej kategorii ryzyka według kryteriów IUCN.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-01, GAT-575


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
wrona siwa
  tlo-ikonatlo-ikona        

Do kraju przylatują wrony siwe z zimowisk.

   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa okres lęgowy wrony siwej.

         tlo-ikonatlo-ikona 

Wrony siwe odlatują na zimowiska

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.