logo

Kawka (zwyczajna)

Kawka (Corvus monedula) to dość pospolity w Polsce ptak o czarnym upierzeniu, nieco jaśniejszym, wręcz szarym na głowie (za wyjątkiem czoła), na szyi, spodzie i karku odcień ten jest łupkowy. Ptaki dorosłe mają białą tęczówkę, młode - ciemną. Osobniki z północy i wschodu Europy w Polsce zimujące mają jeszcze jaśniejszą głowę i białawą plamę na boku szyi. Dziób jest dość krótki, ciemny.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie, Azji oraz na niewielkim obszarze w Afryce. W Polsce kawka jest obecna na terenie całego kraju i jest pospolita. Zasiedla otwarte tereny takie jak pola i łąki, a także tereny zurbanizowane.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi stadne życie, często tworzy stada z gawronami. W poszukiwaniu pokarmu przeczesuje pola i łąki, wysypiska śmieci.

W stadzie kawek istnieje ustalona hierarchia społeczna. Osobniki stojące wyżej w tej strukturze stróżują, walczą i mają pewne przywileje.

To ptak osiadły i wędrowny. Na zimę przylatują do Polski osobniki z północy i wschodu.

Pożywienie

Gatunek wszystkożerny. Pisklęta karmione są bezkręgowcami. Nie gardzi odpadkami.

Rozmnażanie

Kawki łączą się w pary na całe życie. Gniazda zakłada w kominach, szczelinach, otworach w murach, w dziuplach. Budulcem na gniazdo są gałązki i patyki oraz błoto. Wyściółka to korzonki, spróchniałe drewno, śmieci. Samica składa jaja od połowy kwietnia do połowy maja. Czas wysiadywania trwa 17-18 dni. Pisklęta muszą być ogrzewane przez samicę. Samiec dostarcza pożywienia do gniazda. Po 4-5 tygodniach młode potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To inteligentne ptaki. Badania wykazały, że kawki potrafią liczyć do siedmiu! Instynktownie rozpoznają wielkość zbioru.

Kawka łatwo się oswaja. Potem jednak nie potrafi już żyć na wolności.



© medianauka.pl, 2015-05-01, GAT-781


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania w Polsce kawki.
          Samica kawki składa jaja w liczbie 2-6(8).
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKruk srokaty
Corvus albus
ikonaKruk australijski
Corvus coronoides
ikonaKruk mały
Corvus mellori
ikonaKruk tasmański
Corvus tasmanicus
ikonaKruk wielkodzioby
Corvus albicollis
ikonaWrona alaskańska
Corvus caurinus
ikonaWrona amerykańska
Corvus brachyrhynchos
ikonaWrona orientalna
Corvus splendens
ikonaWrona papuaska
Corvus orru
ikonaWrona przylądkowa
Corvus capensis
ikonaCzarnowron
Corvus corone corone
Krukowate
Krukowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Mapa świata Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.