logo

Kruk (zwyczajny)

Kruk (Corvus corax) to największy ptak z rzędu wróblowych, nielicznie lęgowy w naszym kraju. Ptak ten ma silny, czarny dziób, opierzony od góry prawie do połowy jego długości. Cały upierzony jest na jednolity, czarny kolor. Widać też niebieskawy połysk. Nogi są silne, ciemne. Ogon jest klinowaty. Skrzydła są długie z wąskimi dłońmi. Na gardle pióra tworzą brodę.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz w Afryce i na Grenlandii. W Polsce jest szeroko rozpowszechniony, spotykany na obrzeżach lasów, śródpolnych skupiskach drzew, polach uprawnych, w górach i na wybrzeżu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Najczęściej spotyka się pary tych ptaków. Gdy jednak dane miejsce obfituje w pożywienie, spotkać można stada krucze, liczące nawet kilkadziesiąt osobników.

Kruk ma zwyczaj magazynowania pokarmu w dziuplach drzew lub pod kamieniami. Zimą spiżarnia może się znajdować w śniegu.

W odróżnieniu od innych krukowatych, kruk unika człowieka i jego osiedli.

Lata, wolno uderzając skrzydłami. W locie są też fazy szybowania. Potrafi wykonywać akrobacje w powietrzu. Czyni tak podczas lotów godowych.

Pożywienie

Jest wszystkożerny. Zjada nasiona, owoce, różne, zwykle młode i chore zwierzęta. Kruk plądruje też gniazda, zjada resztki i padlinę.

Rozmnażanie

Są to ptaki monogamiczne i łączą się w pary na całe życie. Zakładają gniazdo na drzewach, słupach wysokiego napięcia, a także na skałach. Gniazdo zbudowane jest z patyków i ziemi. Wyściełane jest trawą oraz sierścią. Samica w marcu składa 4-6 jaj. To ona wysiaduje jaja przez 20-21 dni. Pisklęta wykluwają się ślepe i nagie. Samica musi je więc ogrzewać. Potrafią latać po 5-7 tygodniach od chwili wyklucia. Samodzielność uzyskują po 4-6 miesiącach. Młode przystępują do rozrodu po 3 latach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce częściowej ochronie.

Ciekawostki

To największy przedstawiciel rzędu wróblowych.



© medianauka.pl, 2015-05-01, GAT-779


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania w Polsce kruka zwyczajnego.
           Samica kruka składa jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki ptaków

ikonaKruk srokaty
Corvus albus
ikonaKruk australijski
Corvus coronoides
ikonaKruk mały
Corvus mellori
ikonaKruk tasmański
Corvus tasmanicus
ikonaKruk wielkodzioby
Corvus albicollis
ikonaWrona alaskańska
Corvus caurinus
ikonaWrona amerykańska
Corvus brachyrhynchos
ikonaWrona orientalna
Corvus splendens
ikonaWrona papuaska
Corvus orru
ikonaWrona przylądkowa
Corvus capensis
ikonaCzarnowron
Corvus corone corone
Krukowate
Krukowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Jaki ptak znosi najwięcej jaj?

Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Ile jest ptaków na świecie?

Ile jest ptaków na świecie?

Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?





Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki urodzinowe
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Paw Puzzle
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.