Kruk (zwyczajny)

Kruk (Corvus corax) to największy ptak z rzędu wróblowych, nielicznie lęgowy w naszym kraju. Ptak ten ma silny, czarny dziób, opierzony od góry prawie do połowy jego długości. Cały upierzony jest na jednolity, czarny kolor. Widać też niebieskawy połysk. Nogi są silne, ciemne. Ogon jest klinowaty. Skrzydła są długie z wąskimi dłońmi. Na gardle pióra tworzą brodę.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Kruk (zwyczajny) (Corvus corax)

© Sunshine Photos - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Ptak ten występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz w Afryce i na Grenlandii. W Polsce jest szeroko rozpowszechniony, spotykany na obrzeżach lasów, śródpolnych skupiskach drzew, polach uprawnych, w górach i na wybrzeżu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Najczęściej spotyka się pary tych ptaków. Gdy jednak dane miejsce obfituje w pożywienie, spotkać można stada krucze, liczące nawet kilkadziesiąt osobników.

Kruk ma zwyczaj magazynowania pokarmu w dziuplach drzew lub pod kamieniami. Zimą spiżarnia może się znajdować w śniegu.

W odróżnieniu od innych krukowatych, kruk unika człowieka i jego osiedli.

Lata, wolno uderzając skrzydłami. W locie są też fazy szybowania. Potrafi wykonywać akrobacje w powietrzu. Czyni tak podczas lotów godowych.

Kruk kracze. Jego głos jest słyszalny z bardzo dużych odległości.

Pożywienie

Jest wszystkożerny. Zjada nasiona, owoce, różne, zwykle młode i chore zwierzęta. Kruk plądruje też gniazda, zjada resztki i padlinę.

Rozmnażanie

Są to ptaki monogamiczne i łączą się w pary na całe życie. Zakładają gniazdo na drzewach, słupach wysokiego napięcia, a także na skałach. Gniazdo zbudowane jest z patyków i ziemi. Wyściełane jest trawą oraz sierścią. Samica w marcu składa 4-6 jaj. To ona wysiaduje jaja przez 20-21 dni. Pisklęta wykluwają się ślepe i nagie. Samica musi je więc ogrzewać. Potrafią latać po 5-7 tygodniach od chwili wyklucia. Samodzielność uzyskują po 4-6 miesiącach. Młode przystępują do rozrodu po 3 latach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Podlega w Polsce częściowej ochronie.

Ciekawostki

To największy przedstawiciel rzędu wróblowych.



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

Okres występowania w Polsce kruka zwyczajnego.
           Samica kruka składa jaja.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Ile jest ptaków na świecie?
Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

© medianauka.pl, 2015-05-01, GAT-779




©® Media Nauka 2008-2023 r.