Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Sójka
(Garrulus glandarius)

Sójka (Garrulus glandarius) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych, o dużej zmienności. Wyróżnia się 28 podgatunków. Sójka ma kreskowane czoło, czarny wąs, kolor ciała łososiowy, biały kuper, lotki i sterówki czarne, na skrzydle białe lusterko, skrzydło niebieskie z czarnymi prążkami, dziób czarny. Samiec i samica są tej samej wielkości. Podobne jest też ich upierzenie.

Sójka (Garrulus glandarius)
© medianauka.pl

Nazwa gatunku
Sójka (Garrulus glandarius)
Nazwy obce
angielska: Eurasian Jay, Jay
niemiecka: Eichelhäher
czeska: Sojka obecná
francuska: Geai des chênes
hiszpańska: Arrendajo
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Sójka - mapa występowania na świecieSójka - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 34 cm
Ciężar: od 140 g do 190 g
Podgatunki
Wyróżniamy kilka podgatunków.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Krukowate (Corvidae)
Głos
Ma charakterystyczny skrzeczący głos "krekh-krekh", "recz-krz-krz". Potrafi naśladować głosy innych ptaków.
Jaja
Średnie wymiary: 30,6 mm × 22,6 mm
Jajo emu

Występowanie i środowisko

Prawie cała Europa, umiarkowana strefa Azji, w Japonii, Chinach i Himalajach oraz w Azji Mniejszej. Zamieszkuje wszelkich typów lasy. W okresie gniazdowania nie występuje w lasach liściastych i mieszanych z dębami. W górach można ją spotkać na granicy lasu. Przebywa chętnie w pobliżu poręb.

Tryb życia i zachowanie

To ptak osiadły i przelotny. To ruchliwy ptak. Ma niepewny i ciężki lot.

Pożywienie

Owady, których szuka w koronach drzew, gryzonie, drobne ptaki, żołędzie. Na polu zbiera ziarno. Robi zapasy żołędzi na zimę. Chowa je w ziemi, w szczelinach drzew, pod korzeniami.

Rozmnażanie

Gniazdo o luźnej konstrukcji, złożone z patyków, znajduje się w koronie drzew na różnej wysokości - od 2 do 6 m. Wyprowadza jeden lęg w roku na przełomie kwietnia i maja. Samica składa 5-7 jaj, które wysiaduje przez 16-17 dni. Młode opuszczają gniazdo po 19-21 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Sójki niszczą szkodniki w głębi lasu. Inne krukowate tam nie docierają.

Sójka może przenieść naraz 12 żołędzi! Sójki istotnie przyczyniają się do rozsiewania drzew o ciężkich nasionach.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2011-12-04, GAT-104


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
sójka
   tlo-ikonatlo-ikona       

Trwa okres lęgowy sójki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.