Sójka (zwyczajna)

Sójka (Garrulus glandarius) to gatunek ptaka z rodziny krukowatych, o dużej zmienności. Wyróżnia się 28 podgatunków. Sójka ma kreskowane czoło, czarny wąs, kolor ciała łososiowy, biały kuper, lotki i sterówki czarne, na skrzydle białe lusterko. To ptak z niebieskimi skrzydłami z czarnymi prążkami. Dziób czarny. Samiec i samica są tej samej wielkości. Podobne jest też ich upierzenie.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Sójka (zwyczajna) (Garrulus glandarius)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Prawie cała Europa, umiarkowana strefa Azji, w Japonii, Chinach i Himalajach oraz w Azji Mniejszej. Zamieszkuje wszelkich typów lasy. W okresie gniazdowania nie występuje w lasach liściastych i mieszanych z dębami. W górach można ją spotkać na granicy lasu. Przebywa chętnie w pobliżu poręb.

Tryb życia i zachowanie

To ptak osiadły i przelotny. Jest dość ruchliwy. Ma niepewny i ciężki lot.

Ma charakterystyczny skrzeczący głos "krekh-krekh", "recz-krz-krz". Potrafi naśladować głosy innych ptaków.

Morfologia i anatomia

Jajo sójki ilustruje poniższy rysunek. Średnie wymiary: 30,6 mm × 22,6 mm.

jajo sójki

Pożywienie

Sójki polują na owady, których szukają w koronach drzew. Zjadają także gryzonie, drobne ptaki, żołędzie. Na polu zbierają ziarno. Ptak ten Robi zapasy żołędzi na zimę. Chowa je w ziemi, w szczelinach drzew, pod korzeniami.

Rozmnażanie

To ptak monogamiczny. Gniazdo o luźnej konstrukcji, złożone z patyków, znajduje się w koronie drzew na różnej wysokości - od 2 do 6 m. Wyprowadza jeden lęg w roku na przełomie kwietnia i maja. Samica składa 5-7 jaj, które wysiaduje przez 16-17 dni. Młode opuszczają gniazdo po 19-21 dniach.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten jest objęty ochroną gatunkową.

Ciekawostki

Sójki niszczą szkodniki w głębi lasu. Inne krukowate tam nie docierają.

Sójka może przenieść naraz 12 żołędzi! Sójki istotnie przyczyniają się do rozsiewania drzew o ciężkich nasionach.

Podgatunki

Wyróżniamy następujące podgatunki:

Pytania

Pytania

Czy sójka odlatuje na zimę?

Sójka jest częściowo wędrownym ptakiem. Zwykle jednak wędrówkę podejmują ptaki młode. Zimują wówczas na zachodzie Europy. Nie podejmują więc dalekich wędrówek i nie odlatują do ciepłych krajów. Powiedzenie "wybierać się jak sójka za morze" wydaje się być zatem uzasadnione.



Filmy



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Trwa okres lęgowy sójki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Pokrewne gatunki ptaków


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?
Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?
Ile jest ptaków na świecie?
Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN – Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek – Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

© medianauka.pl, 2011-12-04, GAT-104




©® Media Nauka 2008-2023 r.