Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Modrowronka pluszogłowa
(Cyanocorax chrysops)

Modrowronka pluszogłowa (Cyanocorax chrysops) to gatunek pięknie ubarwionego ptaka z rodziny krukowatych. Z wierzchu ubarwienie niebieskie, na policzkach niebieskie plamy. Kark jest jasny. Nad okiem biegnie jasna brew. Na głowie znajduje się charakterystyczny czub. Szyja i głowa w pozostałych obszarach są czarne. Brak dymorfizmu płciowego. Spód żółtawy. Żółte są też tęczówki.

Modrowronka pluszogłowa (Cyanocorax chrysops)
© NICOLAS LARENTO - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Modrowronka pluszogłowa (Cyanocorax chrysops)
Nazwy obce
angielska: Plush-crested Jay
niemiecka: Kappenblaurabe
francuska: Geai acahé
hiszpańska: Urraca de cresta alborotada, urraca común, suso
Pierwsze opisanie gatunku
(Vieillot, 1818)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Modrowronka pluszogłowa - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 33 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Krukowate (Corvidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje Amerykę Południową. Jest obecny w lasach, a także na terenach otwartych.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten żyje do 10 lat.

Morfologia i anatomia

Osiąga 33 cm długości ciała.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Samica składa 4-7 jaj, które wysiaduje na zmianę z samcem przez 18-21 dni.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ptak ten bywa hodowany w domowych wolierach.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2017-03-02, GAT-4371








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.