Logo Media Nauka

Kruczek

Kruczek (Ptilostomus afer) to ptak z rodziny krukowatych. Ma czarny lub różowy z czarnym końcem dziób. Upierzenie czarne, poza ogonem i częścią skrzydeł, które są brązowawe. Ma dość długi ogon.

Kruczek (Ptilostomus afer)
© Fotolia.com

Nazwa gatunku
Kruczek
Nazwa łacińska
Ptilostomus afer
Nazwy obce
angielska: Piapiac
francuska: Piac-piac
hiszpańska: Piapiac
Pierwsze opisanie gatunku
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Krukowate (Corvidae)

Występowanie i środowisko

Kruczek występuje w Afryce.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-04, GAT-13223





© Media Nauka 2008-2018 r.