Wieszczek

Wieszczek (Pyrrhocorax graculus) to wysokogórski ptak krukowaty, wielkości kawki. Ptak ten ma małą głowę i niewielki, żółty dziób, który u młodych osobników jest ciemny. Upierzenie jednolicie czarne. Nogi mają pomarańczowy kolor.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Wieszczek (Pyrrhocorax graculus)

© Kimsonal - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Zamieszkuje góry Europy i Azji na granicy lasu i wiecznego śniegu. W zimie pojawia się także w bliskości ludzkich zabudowań. Ptak ten niegdyś gniazdował w Tatrach. Od zakończenia II wojny światowej zanotowano zaledwie kilka obserwacji w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Jest gatunkiem osiadłym, choć w okresie zimy migruje w niższe partie gór. Żyje w niewielkich stadach. Nie jest płochliwy.

Wykorzystuje podczas lotu wstępujące prądy powietrza. Ptak ten więc często szybuje i krąży.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce, płazy, gady, drobne ssaki, jaja i pisklęta ptaków. Zjada też nasiona i owoce roślin. Zimą nie gardzi resztkami pozostawionymi przez ludzi.

Rozmnażanie

Jest to ptak monogamiczny, nierzadko przez wiele sezonów rozrodczych. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazduje w jaskiniach i szczelinach skalnych, czasem w zupełnej ciemności. Budową gniazda zajmuje się samica. Samiec dostarcza budulca. Gniazdo może być wykorzystywane przez kilka lat. W zniesieniu 3-6 jaj. Samica sama wysiaduje jaja przez 17-21 dni. Samiec przynosi jej w tym czasie pokarm. Młode lotność uzyskują po 29-31 dniach, mimo to przez 10 dni pozostają jeszcze w gnieździe.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

To jedyny ptak żyjący wysoko w górach, który nie boi się człowieka. Na alpejskich szlakach ptak ten chętnie je nawet z ręki.


Pokrewne gatunki ptaków


Jaki ptak znosi najwięcej jaj?


Wszystkie ptaki znoszą jaja i wysiadują je, aby zachować ciągłość gatunku. Które ptaki znoszą ich najwięcej? Czy są to nasze zwykłe kury domowe, czy też inne ptaki?

Ile jest ptaków na świecie?


Czy ptaków jest więcej niż ludzi na świecie? Ile jest gatunków ptaków na świecie a ile w Polsce? Które gatunki są najliczniejsze, a które rzadkie?

Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?


To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?

Największe gniazda ptaków


Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?


Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie


Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie


Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-06-20, GAT-856




©® Media Nauka 2008-2023 r.