Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Wieszczek
(Pyrrhocorax graculus)

Wieszczek (Pyrrhocorax graculus) to wysokogórski ptak krukowaty, wielkości kawki. Ptak ten ma małą głowę i niewielki, żółty dziób, który u młodych osobników jest ciemny. Upierzenie jednolicie czarne. Nogi mają pomarańczowy kolor.

Wieszczek (Pyrrhocorax graculus)
© Kimsonal - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Wieszczek (Pyrrhocorax graculus)
Nazwy obce
angielska: Yellow-billed Chough, Alpine Chough
niemiecka: Alpendohle
czeska: Kavče žlutozobé
francuska: Chocard à bec jaune
hiszpańska: Chova piquigualda
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1766)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wieszczek - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 35 cm do 40 cm
Długość ogona: 18 cm
Rozpiętość skrzydeł: od 74 cm do 84 cm.
Ciężar: od 170 g do 250 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Krukowate (Corvidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje góry Europy i Azji na granicy lasu i wiecznego śniegu. W zimie pojawia się także w bliskości ludzkich zabudowań. Ptak ten niegdyś gniazdował w Tatrach. Od zakończenia II wojny światowej zanotowano zaledwie kilka obserwacji w Polsce.

Tryb życia i zachowanie

Jest gatunkiem osiadłym, choć w okresie zimy migruje w niższe partie gór. Żyje w niewielkich stadach. Nie jest płochliwy.

Wykorzystuje podczas lotu wstępujące prądy powietrza. Ptak ten więc często szybuje i krąży.

Pożywienie

Poluje na owady i inne bezkręgowce, płazy, gady, drobne ssaki, jaja i pisklęta ptaków. Zjada też nasiona i owoce roślin. Zimą nie gardzi resztkami pozostawionymi przez ludzi.

Rozmnażanie

Jest to ptak monogamiczny, nierzadko przez wiele sezonów rozrodczych. Wyprowadza jeden lęg w roku. Gniazduje w jaskiniach i szczelinach skalnych, czasem w zupełnej ciemności. Budową gniazda zajmuje się samica. Samiec dostarcza budulca. Gniazdo może być wykorzystywane przez kilka lat. W zniesieniu 3-6 jaj. Samica sama wysiaduje jaja przez 17-21 dni. Samiec przynosi jej w tym czasie pokarm. Młode lotność uzyskują po 29-31 dniach, mimo to przez 10 dni pozostają jeszcze w gnieździe.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ścisłej ochronie.

Ciekawostki

To jedyny ptak żyjący wysoko w górach, który nie boi się człowieka. Na alpejskich szlakach ptak ten chętnie je nawet z ręki.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-20, GAT-856







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.