PL

Sójka syberyjska

Sójka syberyjska, sójka złowroga (Perisoreus infaustus) to ptak z rodziny krukowatych. Upierzenie szarobrązowe, z rdzawą plamą na skrzydle. Kuper jest również rdzawy. Dziób i nogi są czarne.


Sójka syberyjska(Perisoreus infaustus)
© Karin Jähne - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w północnej części Europy (Skandynawia) i w Azji na obszarze prawie całej Syberii. Preferuje lasy szpilkowe. W Polsce obserwowany sporadycznie.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 26-29 cm, a ciężar ciała 80 g.

Pożywienie

Poluje na owady, małe ptaki i gryzonie. Zjada też nasiona drzew iglastych, jagody.

Rozmnażanie

Gniazduje na drzewach. Lęgi wyprowadza od marca do kwietnia. Samica składa 3-5 jaj.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-06-04, GAT-3107

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Sójka syberyjska
          

Okres lęgowy sójki syberyjskiej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.