Logo Serwisu Media Nauka


Mrówkożer workowaty (Myrmecobius fasciatus)

Mrówkożer workowaty (Myrmecobius fasciatus) to jedyny na świecie przedstawiciel rodziny mrówkożerów. Jest pokryty sierścią o kolorze szarobrunatnym, z tyłu ciała odcień jest ciemniejszy, od połowy grzbietu 6-7 białych, poprzecznych pasów. Na wydłużonym pysku czarna pręga na białym tle. Łapy są uzbrojone w pazury. Ma lepki język, wysuwany na 10 cm z pyszczka, ułatwiający zdobywanie pokarmu. Jest bliski wymarcia.

Mrówkożer workowaty (Myrmecobius fasciatus)
© susan flashman - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Mrówkożer workowaty (Myrmecobius fasciatus)
Nazwy obce
angielska: Numbat, Banded Anteater
niemiecka: Numbat
czeska: Mravencojed žíhaný
francuska: Fourmilier Marsupial Rayé
hiszpańska: Hormiguero Marsupial
Pierwsze opisanie gatunku
Waterhouse, 1836
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Mrówkożer workowaty - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 23 cm
Długość ogona: 17 cm
Ciężar: od 275 g do 450 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Torbacze (Marsupialia)
Rodzina: Mrówkożery (Myrmecobiidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje lasy eukaliptusowe południowo-zachodniej Australii.

Tryb życia i zachowanie

Wyjątkowo jak na torbacza jest aktywny w dzień.

Pożywienie

Termity i mrówki.

Rozmnażanie

Samica rodzi zwykle 4 młode. Samica nie posiada torby, młode przysysają się do sutek i chowają w sierści matki.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - EN

Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem - przypisuje się mu bardzo wysokie ryzyko wymarcia w stanie dzikim w niedalekiej przyszłości. Ma status EN w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Ma najwięcej zębów ze wszystkich ssaków lądowych, bo aż 52.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© Media Nauka, 2013-01-03, ART-GAT253




Polecamy