Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Muchołówka szara
(Muscicapa striata)

Muchołówka szara (Muscicapa striata) to niewielki ptak, mniejszy od wróbla o szarobrązowym upierzeniu z wierzchu i jasnym od spodu, bez białych plam, z cienkim, czarnym i dość długim dziobem. Na czole, na gardle i piersi występuje delikatne ciemne kreskowanie. Piórka na głowie są często lekko nastroszone. Oczy mają czarny kolor. Nogi są również ciemne. Brak dymorfizmu płciowego. Młode mają z wierzchu żółtawe plamki.

Muchołówka szara (Muscicapa striata)
© paolofusacchia - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Muchołówka szara (Muscicapa striata)
Nazwy obce
angielska: Spotted Flycatcher
niemiecka: Grauschnäpper
czeska: Lejsek šedý
francuska: Gobemouche gris
hiszpańska: Papamoscas gris
Pierwsze opisanie gatunku
(Pallas, 1764)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Muchołówka szara - mapa występowania na świecieMuchołówka szara - mapa występowania w Polsce
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 14 cm do 15 cm
Długość ogona: 6 cm
Rozpiętość skrzydeł: 23 cm.
Ciężar: od 12 g do 21 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Muchołówki (Muscicapidae)

Występowanie i środowisko

Ptak ten gniazduje w Europie, Azji i na północy Aryki. Zimuje na południe od równikowej Afryki. W Polsce występuje na terenie całego kraju w środowisku leśnym, w większych zadrzewieniach, parkach, ogrodach, także w bliskości człowieka.

Tryb życia i zachowanie

To ptak wędrowny. Jest samotnikiem. Tylko podczas lęgów tworzy pary, a podczas migracji większe stadka. Jest aktywna za dnia i w nocy. Można ją obserwować w pobliżu ulicznych lamp w nocy, gdy wokół nich gromadzą się masowo owady. Ptaki te zwracają wypluwki niestrawionego pokarmu. Mają też zwyczaj potrząsania ogonem i skrzydłami.

Ptak ten potrafi zawisać w powietrzu.

Pożywienie

Poluje w locie na owady, przede wszystkim muchówki i błonkoskrzydłe. Na ofiary czatuje na stanowisku. Podczas niepogody żeruje na ziemi. Poza owadami zjada inne bezkręgowce, a także jagody.

Rozmnażanie

Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazduje w dziuplach, wnękach budynków, na drzewach. Gniazdo buduje samiec i samica. Samica składa 4-6 (7) jaj od drugiej połowy maja. Wysiaduje je tylko samica. Samiec bierze udział w karmieniu młodych. Lotność uzyskują po 12-16 dniach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce podlega ochronie ścisłej.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-06-13, GAT-839


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
muchołówka szara
   tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

W Polsce można obserwować muchołówkę szarą.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.