Logo Serwisu Media Nauka

Mulak
(Odocoileus hemionus)

Mulak (Odocoileus hemionus) to ssak z rodziny jeleniowatych. Ciało pokryte sierścią, zimą szaro-brunatne, latem brązowo-rude. Poroże ma taką cechę, że jego każdy pień jest rozgałęziony na prawie dwie równe części.

Mulak (Odocoileus hemionus)
© Peter Wey - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Mulak (Odocoileus hemionus)
Nazwy obce
angielska: Mule Deer, Black-tailed Deer, Cedros Island Mule Deer, Cedros Island Black-tailed Deer
niemiecka: Maultierhirsch, Großohrhirsch
czeska: Jelenec ušatý
francuska: Cerf mulet, Cerf hémione, Cerf à queue noire
hiszpańska: Bura, Venado Mulo(a)
Pierwsze opisanie gatunku
(Rafinesque, 1817)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Mulak - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: od 100 cm do 190 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: od 50 kg do 215 kg
Maksymalna długość życia
10 lat.
Podgatunki
O. h. californicus (Caton, 1876)
O. h. cerrosensis Merriam, 1898
O. h. columbianus (Richardson, 1829)
O. h. crooki (Mearns, 1897
O. h. fuliginatus Cowan, 1933
O. h. hemionus (Rafinesque, 1817
O. h. inyoensis Cowan, 1933
O. h. peninsulae (Lydekker, 1898)
O. h. sheldoni Goldman, 1939
O. h. sitkensis Merriam, 1898
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Parzystokopytne (Artiodactyla)
Rodzina: Jeleniowate (Cervidae)

Występowanie i środowisko

Ameryka Północna - zachodnia Kanada i zachodnia część USA.

Tryb życia i zachowanie

Żyje samotnie lub w małych grupach.

Pożywienie

Trawy, gałązki, liście, porosty, grzyby.

Rozmnażanie

Okres godowy w listopadzie i grudniu. Ciąża trwa 182-210 dni. W pierwszym miocie rodzi się jedno młode, w kolejnych - dwa lub więcej. Młode ważą po urodzeniu do 2,5 kg. Są cętkowane. Tuż po urodzeniu wstają na własne nogi. Również po kilku dniach mogą przyjmować pokarm roślinny. Po dwóch latach są dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-01-13, GAT-313








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.