logo

Muszkatela miedziana

Muszkatela miedziana (Ducula aenea) to ptak z rodziny gołębiowatych. Upierzenie ma szaroróżowy kolor, wierzch jest brązowawozielony z metalicznym połyskiem, podogonie brązowe.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gołąb ten żyje w południowej części Azji wraz z Indonezją, gdzie zasiedla wiecznie zielone lasy.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45 cm.

Pożywienie

Zjada duże owoce.

Rozmnażanie

Samiec tokuje w powietrzu. Gniazdo ma niedbałą konstrukcję, jest pełne prześwitów. Samica znosi tylko 1 jajo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.



© medianauka.pl, 2019-05-21, GAT-6893




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaMuszkatela dwubarwna
Ducula bicolor
ikonaMuszkatela blada
Ducula pistrinaria
ikonaMuszkatela obrożna
Ducula mullerii
Gołębiowate
Gołębiowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?






Polecamy w naszym sklepie

Biblioteczka Montessori. Przyroda
Montessori - Zwierzęta
Mapa świata Puzzle
Kubek sowy
Pakiet Zwierzęta Polski - Rośliny Polski
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.