logo

Nandu plamiste

Nandu plamiste, nandu Darwina (Pterocnemia pennata) to gatunek dużego ptaka z rodziny nandu. Ma długą szyję, długie i silne nogi. Ma brązowe upierzenie z białymi plamkami.

Wyróżniamy dwa podgatunki:

  • R. p. tarapacensis - nandu andyjskie,
  • R. p. pennata - nandu plamiste.

Czasem powyższe podgatunki wymienia się w randze odrębnych gatunków.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

To mieszkaniec stepów w Ameryce Południowej. Spotykany jest do wysokości 5000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy stada od 5 do 30 osobników. Ptak ten nie ma zdolności lotu.

Morfologia i anatomia

Osiąga 96 cm długości ciała. Biologia gatunku jest podobna do nandu szarego. Posiada po 3 palce w stopach.

Pożywienie

Trawa, rośliny liściaste, małe ilości pokarmu pochodzenia zwierzęcego.

Rozmnażanie

Nandu to ptak jest poligamiczny. Samice znoszą jaj do wspólnego gniazda, które samiec wcześniej wygrzebuje w ziemi. To właśnie on wysiaduje przez 40 dni nawet 30 jaj jednocześnie. Dopiero po dwóch latach młode stają się dojrzałe płciowo.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Nandu plamiste ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych, natomiast nandu andyjskie ma status NT - narażony na wymarcie.


© medianauka.pl, 2016-10-23, GAT-2016
Data aktualizacji artykułu: 2021-01-03






Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNandu szare
Rhea americana
Nandu
Nandu

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Największe jaja na świecie

Największe jaja na świecie

Jaki ptak znosi największe jaja na świecie, a jaki najmniejsze? Ile jaj kurzych mieści się w takim jaju. Czy takie jajo jest jadalne?




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.