Logo Media Nauka

Nandu plamiste

Nandu plamiste, nandu Darwina (Pterocnemia pennata) to gatunek dużego ptaka z rodziny nandu. Ma długą szyję, długie i silne nogi. Ma brązowe upierzenie z białymi plamkami.

Nandu plamiste (Pterocnemia pennata)
© belizar - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nandu plamiste
Nazwa łacińska
Pterocnemia pennata
Synonimy
Rhea pennata
Nazwy obce
angielska: Lesser Rhea
niemiecka: Darwin-Nandu
czeska: Nandu Darwinův, nandu menší
francuska: Nandou de Darwin
hiszpańska: ñandú de Darwin
Pierwsze opisanie gatunku
d'Orbigny, 1834
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nandu plamiste - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 96 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Nandu (Rheiformes)
Rodzina: Nandu, strusie południowoamerykańskie (Rheidae)

Występowanie i środowisko

To mieszkaniec stepów w Ameryce Południowej. Spotykany jest do wysokości 5000 m n.p.m.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy stada od 5 do 30 osobników. Ptak ten nie ma zdolności lotu.

Morfologia i anatomia

Osiąga 96 cm długości ciała. Biologia gatunku jest podobna do nandu szarego. Posiada po 3 palce w stopach.

Pożywienie

Trawa, rośliny liściaste, małe ilości pokarmu pochodzenia zwierzęcego.

Rozmnażanie

Nandu to ptak jest poligamiczny. Samice znoszą jaj do wspólnego gniazda, które samiec wcześniej wygrzebuje w ziemi. To właśnie on wysiaduje przez 40 dni nawet 30 jaj jednocześnie. Dopiero po dwóch latach młode stają się dojrzałe płciowo.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-23, GAT-2016





© Media Nauka 2008-2018 r.