Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Nandu szare
(Rhea americana)

Nandu szare (Rhea americana) to nielotny ptak dużych rozmiarów o szaro-brązowym ubawieniu. Głowa i szyja z wierzchu, kark i pierś są czarne. Spód ciała jest biały. Samice są mniejsze od samców. Nogi długie, bardzo silne.

Nandu szare (Rhea americana)
Zdjęcie okazu z ZOO we Wrocławiu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Nandu szare (Rhea americana)
Nazwy obce
angielska: Greater Rhea, Lesser Rhea, Common Rhea
niemiecka: Nandu
czeska: Nandu pampový
francuska: Nandou d'Amérique
hiszpańska: Avestruz, Ñandú, Ñandú Común
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nandu szare - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 150 cm
Ciężar: do 25 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Nandu (Rheiformes)
Rodzina: Nandu, strusie południowoamerykańskie (Rheidae)

Występowanie i środowisko

Od północno-wschodniej Brazylii po środkową Argentynę. Żyje na nizinach nieopodal rzek.

Tryb życia i zachowanie

Nandu pomaga sobie w biegu poruszając skrzydłami, głównie przy wykonywaniu zwrotów. Gdy jest zagrożony ucieka lub kryje się w gąszczu przypierając do ziemi z szyją wyciągniętą poziomo. Nandu dobrze pływa w wodzie. Żyje w stadach 20-30 osobników. Nierzadko towarzyszy stadom jeleni lub bydła. Są terytorialne. Samce walczą o terytorium i w okresie godowym gromadzą wokół siebie 3-8 samic. Samiec potrafi ryczeć podczas godów za pomocą rozdętego wola.

Lot

Nandu nie potrafi latać.

Pożywienie

Zjada liście, korzonki, nasiona, owady, drobne kręgowce.

Rozmnażanie

Gniazdo stanowi dół w ziemi wyściełany suchą trawą. Samice składają jaja do jednego gniazda, które może zawierać ich od 13 do 30. Jaja wysiaduje samiec. Po wykluciu również samiec opiekuje się pisklętami (wodzi je). Pisklęta są zagniazdownikami. Są pełnych rozmiarów po 5 miesiącach.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-05-03, GAT-496








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.