Logo Serwisu Media Nauka


Nierozłączka Fischera (Agapornis fischeri)

Nierozłączka Fischera, nierozłączka rudogłowa (Agapornis fischeri) to ptak z podrodziny papug właściwych. Wierzch ciała jest zielony, spód - jasnozielony, dziób i głowa są czerwone, szyja oraz pierś - pomarańczowe, pokrywy nadogonowe są ultramarynowe. Wokół oczu charakterystyczne białe okulary. Samiec wygląda tak samo jak samica.

Nierozłączka Fischera (Agapornis fischeri)
Zdjęcie zbiorów ZOO w Opolu © medianauka.pl

Nazwa gatunku
Nierozłączka Fischera (Agapornis fischeri)
Nazwy obce
angielska: Fischer's Lovebird
niemiecka: Pfirsichköpfchen
francuska: Perruche de Fischer, Inséparable de Fischer
hiszpańska: Inseparable de Fischer
Pierwsze opisanie gatunku
Reichenow, 1887
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Nierozłączka Fischera - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 14 cm do 15 cm
Ciężar: od 42 g do 58 g
Maksymalna długość życia
10 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Papugowe (Psittaciformes)
Rodzina: Papugi (Psittacidae)
Głos
Przenikliwy świergot.
Jaja
Jaja są białe i zaokrąglone.

Występowanie i środowisko

Północna Tanzania na południe od Jeziora Wiktorii. Na północ od jeziora w rejonie Tanga gatunek ten został introdukowany. Zamieszkuje suche tereny na wyżynach na wysokości 1200-1850 m n.p.m. Od roku 1930 zasiedla także obrzeża miast.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi dzienny i stadny tryb życia. Lot szybki i równy ze słyszalnym łopotem skrzydeł.

Pożywienie

Zjada nasiona traw i akacji.

Rozmnażanie

Łączy się w pary na całe życie. Gnieździ się w dziuplach baobabów lub na budynkach. Samica znosi 4-6 jaj, które wysiaduje przez 23 dni. Samiec karmi samicę. Pisklęta pokrywa gęsty, pomarańczowy puch. Po 40 dniach opuszczają gniazdo, ale przez kolejne dwa tygodnie karmią je rodzice.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - NT

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Rodzaj klatki i wyposażenie: Gatunek ten nadaje się do wolier zewnętrznych.

Pokarm: Podajemy gotowy pokarm dla papużek falistych lub nierozłączek, każdego dnia kłosy prosa, nasiona traw, jarzębinę, głóg, jabłka, gruszki, banany, truskawki, maliny, owoce dzikiej róży, wiśnie bez pestek, pomarańcze, winogrona, mandarynki, kiwi i inne owoce. Podajemy także granulat i warzywa, gwiazdnicę, koniczynę, rzeżuchę i inne zioła.

Rozmnażanie:

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© Media Nauka, 2013-05-22, ART-GAT538




Polecamy