Nocolot szary

Nocolot szary (Nyctibius griseus) to ptak z rodziny nocolotów - najlepiej poznany przedstawiciel tej rodziny, podobny bardzo do lelka, jednak dużo większy od niego. Upierzenie maskujące, przypominające korę drzewa. Szeroki dziób i krótkie nogi są żółtawe. Paszcza jest bardzo szeroka.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w lasach i na ich obrzeżach w Ameryce Południowej i Środkowej.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten w niebezpieczeństwie zastyga, zamykając oczy. Zlewa się wówczas całkowicie z tłem. Nocolot szary, jak sama nazwa wskazuje, jest ptakiem o nocnej aktywności. W dzień spoczywa zwykle na szczycie pionowej gałęzi, zlewając się z nią.

Morfologia i anatomia

Nocolot szary dorasta do 40 cm długości ciała. Ogon ma 20 cm długości.

Pożywienie

Odżywia się owadami, które chwyta jak muchołówki.

Rozmnażanie

Nie buduje gniazda. Jedno jajo jest wysiadywane przez samca i samicę. Po wykluciu się pisklęcia dorosły ptak towarzyszy mu stale przez 3-4 tygodnie.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Charakterystyczną pozycję dla nocolota pisklę przyjmuje już w drugim dniu życia.


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNocolot wielki
Nyctibius grandis
Nocoloty
Nocoloty

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2018-06-26, GAT-7515






Polecamy w naszym sklepie

Kolorowe skarpetki Kostka
Mapa świata Puzzle
Paw Puzzle
Biblioteczka Montessori. Przyroda
Montessori - Zwierzęta
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.