logo




Nocoloty

Nocoloty (Nyctibiidae) to rodzina ptaków z monotypowego rzędu nocolotowych (Nyctibiiformes). Rodzina ta liczy dziś 7 gatunków w jednym rodzaju.

Wygląd

Wszystkie gatunki mają maskujące upierzenie, brązowe i szare, w prążki i kreskowane, przypominające korę drzew. Dziób jest niewielkich rozmiarów, szeroki, paszcza wielka. Wokół dzioba nie ma szczecin. Nogi małe, ogon dość długi.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Nocolot szaryNocolot szary

Nyctibius griseus

Nocolot szary (Nyctibius griseus) to ptak z rodziny nocolotów, podobny bardzo do lelka, jednak dużo większy od niego. Upierzenie maskujące, przypominające korę drzewa. Szeroki dziób i krótkie nogi są żółtawe.


Nocolot wielkiNocolot wielki

Nyctibius grandis

Nocolot wielki (Nyctibius grandis) to ptak z rodziny nocolotów. Przypomina sowę. Ma szarobrązowe upierzenie, które świetnie maskuje ptaka, gdy siedzi na gałęzi.





Inne gatunki

  • nocolot wielkosterny (Nyctibius aethereus)
  • nocolot rudy (Nyctibius bracteatus)
  • nocolot północny (Nyctibius jamaicensis)
  • nocolot białoskrzydły (Nyctibius leucopterus)
  • nocolot andyjski (Nyctibius maculosus)

Występowanie i środowisko

Nocoloty zamieszkują Amerykę Południową i Amerykę Środkową. Ptaki te żyją w lasach deszczowych.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te wydają odgłosy szczekania, warczenia, czasem kraczą i gwiżdżą. Zaniepokojony ptak nieruchomieje, dzięki czemu praktycznie zlewa się z otoczeniem. To ptaki o nocnej aktywności.

Morfologia i anatomia

Nocoloty osiągają rozmiary od 21 do 58 cm długości ciała i masę od 155 do 557 g.

Rozmnażanie

Nocoloty nie budują gniazd. Samica składa jedno jajo bezpośrednio do zagłębienia w drzewie.

Pożywienie

Ptaki te polują na owady.

Ochrona i zagrożenia

Nocoloty nie są zagrożone wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

© medianauka.pl, 2018-06-26, RODZ-755
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-09





 

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?




Polecamy w naszym sklepie

Paw Puzzle
Kolorowe skarpetki - smart owl - sowa
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kubek sowy
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2021 r.