Logo Media Nauka

Facebook

Nocolot wielki (Nyctibius grandis)
© imageBROKER - stock.adobe.com

Nocolot wielki

Nocolot wielki (Nyctibius grandis) to ptak z rodziny nocolotów. Przypomina sowę. Ma szarobrązowe upierzenie, które świetnie maskuje ptaka, gdy siedzi na gałęzi (przypomina wówrzas korę drzewa). Ptak ten ma duże oczy, krótki i szeroki dziób.

Występowanie i środowisko

Ptak ten żyje w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej.

Tryb życia i zachowanie

Wydaje charakterystyczne, pohukujące odgłosy.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 45-57 cm, rozpiętość skrzydeł 70-81 cm.

Pożywienie

Poluje na większe owady, głównie szarańczaki i chrząszcze. Czasem zdarza mu się upolować nietoperza.

Rozmnażanie

Gniazduje wysoko na drzewach. Samica skłąda tylko jedno jajo. Czas inkubacji wynosi 30 dni.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-05-22, GAT-7513




Pokrewne gatunki ptaków

ikonaNocolot szary
Nyctibius griseus
Nocoloty
Nocoloty

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.







Polecamy w naszym sklepie

Kubek sowy
Kubek zwierzęta Bałtyku
Kolorowe skarpetki Miasto
kolorowe skarpetki góra lodowa
Kolorowe skarpetki Kostka
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.