Logo Serwisu Media Nauka

Nogal brunatny
(Alectura lathami)

Nogal brunatny (Alectura lathami) to przedstawiciel rodziny nogali. Ma krępą budowę ciała. Głowa i szyja jest naga, kolorowa. Głowa jest czerwona, szyja żółta. Dziób jest mocny, ostry na końcu. Charakterystyczne są duże, silne nogi, przystosowane do grzebania w ziemi. Upierzenie ciemne.

Nogal brunatny (Alectura lathami)
© Microstock Man - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Nogal brunatny (Alectura lathami)
Nazwy obce
angielska: Australian Brush-turkey, Australian Brushturkey
niemiecka: Buschhuhn
francuska: Talégalle de Latham
hiszpańska: Talégalo de Latham, pavo de matorral
Pierwsze opisanie gatunku
Gray, 1831
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Nogal brunatny - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 70 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Kuraki (Galliformes)
Rodzina: Nogale (Megapodidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tropikalne lasy w zachodniej części Australii.

Tryb życia i zachowanie

Zamieszkuje tropikalne lasy w zachodniej części Australii.

Pożywienie

Zjada bezkręgowce, nasiona, owoce i jagody.

Rozmnażanie

Jest poligamiczny. Do inkubacji wykorzystuje naturalne źródła ciepła. Samica nie wysiaduje jaj, ani nie opiekuje się potomstwem. Pisklęta tuż po wykluciu muszą same zadbać o wodę, pokarm, bezpieczeństwo i ciepło. Jaja nogali nie mają komory powietrznej, przez co pisklęta wykluwają się bardzo energicznie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-06, GAT-717




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.