Logo Media Nauka

Omułek jadalny

Omułek jadalny (Mytilus edulis) to gatunek małży. Jest najbardziej szeroko rozpowszechnionym gatunkiem z rodziny Mytilidae. Ma symetryczną skorupę, zwężoną w przedniej części i okrągłą w tylnej. Skorupa ma ciemną, często czarną barwę.

Omułek jadalny (Mytilus edulis)
© Mauro Rodrigues - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Występuje w Atlantyku, Oceanie Spokojnym, morzach Barentsa, Białym, Karskim, Czarnym oraz w Bałtyku. Zamieszkuje wybrzeża. Toleruje wody zimne i słodkie, choć przy niskim zasoleniu osiąga niewielkie rozmiary.

Tryb życia i zachowanie

Do podłoża jest przytwierdzony za pomocą bisiora. Tworzy gęste ławice w strefie pływów. Wytrzymuje bez wody nawet 5-6 godzin. Na jeden metr kwadratowy może przypadać nawet kilka tysięcy osobników! Dożywa 13-14 lat.

Morfologia i anatomia

Muszla osiąga do 15 cm długości. Noga jest mocno zredukowana.

Pożywienie

Odżywia się planktonem i martwą materią organiczną, którą odfiltrowuje z wody.

Rozmnażanie

To zwierzęta rozdzielnopłciowe. Samica wyrzuca do 12 milionów jaj. Małe omułki pełzają po dnie do osiągnięcia 1-2 cm długości ciała. Większe osobniki zmieniają swoje miejsce bytowania rzadko.

Ochrona i zagrożenia

Omułki stanowią pokarm dla wielu ryb, rozgwiazd, krabów i ślimaków, a także ptaków. Omułki jadalne odławia się w celach spożywczych w takich krajach jak Holandia, Francja, Włochy. Ze względu na zanieczyszczenie Bałtyku jadanie omułków bałtyckich może skończyć się zatruciem. We Francji hoduje się omułka jadalnego.

Ciekawostki

Omułek o wielkości 6 cm w ciągu godziny odfiltrowuje około 3 litrów wody, przy temperaturze 20 °C. Ławice tych zwierząt to cenny filtr biologiczny!

W Bałtyku omułek stanowi ponad 70% całej biomasy fauny dennej.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-07, GAT-4272


Pokrewne gatunki bezkręgowców

ikonaOstryga jadalna
Ostrea edulis
ikonaSzczeżuja pospolita
Anodonta anatina
ikonaSzczeżuja wielka
Anodonta cygnea




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.