Omułek jadalny
Omułek jadalny (Mytilus edulis) to gatunek małży. Jest najbardziej szeroko rozpowszechnionym gatunkiem z rodziny Mytilidae. Ma symetryczną skorupę, zwężoną w przedniej części i okrągłą w tylnej. Skorupa ma ciemną, często czarną barwę.
Zdjęcia – galeria
W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

© Mauro Rodrigues - Fotolia.com
Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.
Występowanie i środowisko
Występuje w Atlantyku, Oceanie Spokojnym, morzach Barentsa, Białym, Karskim, Czarnym oraz w Bałtyku. Zamieszkuje wybrzeża. Toleruje wody zimne i słodkie, choć przy niskim zasoleniu osiąga niewielkie rozmiary.
Tryb życia i zachowanie
Do podłoża jest przytwierdzony za pomocą bisiora. Tworzy gęste ławice w strefie pływów. Wytrzymuje bez wody nawet 5-6 godzin. Na jeden metr kwadratowy może przypadać nawet kilka tysięcy osobników! Dożywa 13-14 lat.
Morfologia i anatomia
Muszla osiąga do 15 cm długości. Noga jest mocno zredukowana.
Pożywienie
Odżywia się planktonem i martwą materią organiczną, którą odfiltrowuje z wody.
Rozmnażanie
To zwierzęta rozdzielnopłciowe. Samica wyrzuca do 12 milionów jaj. Małe omułki pełzają po dnie do osiągnięcia 1-2 cm długości ciała. Większe osobniki zmieniają swoje miejsce bytowania rzadko.
Ochrona i zagrożenia
Omułki stanowią pokarm dla wielu ryb, rozgwiazd, krabów i ślimaków, a także ptaków. Omułki jadalne odławia się w celach spożywczych w takich krajach jak Holandia, Francja, Włochy. Ze względu na zanieczyszczenie Bałtyku jadanie omułków bałtyckich może skończyć się zatruciem. We Francji hoduje się omułka jadalnego.
Ciekawostki
Omułek o wielkości 6 cm w ciągu godziny odfiltrowuje około 3 litrów wody, przy temperaturze 20 °C. Ławice tych zwierząt to cenny filtr biologiczny!
W Bałtyku omułek stanowi ponad 70% całej biomasy fauny dennej.
Pokrewne gatunki bezkręgowców
- Małgiew, piaskołaz (Mya arenaria)
- Ostryga jadalna (Ostrea edulis)
- Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)
- Szczeżuja wielka (Anodonta cygnea)
Jak powstają perły?
W jaki sposób powstaje perła? Czy jest to wytwór sztuczny, czy naturalny? Czy w Polsce można znaleźć perłę?
© medianauka.pl, 2016-10-07, GAT-4272