Logo Serwisu Media Nauka
polska - ikona

Szczeżuja pospolita
(Anodonta anatina)

Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina) to gatunek słodkowodnej małży z rodziny skójkowatych. Muszla szczeżui jest szeroka i silnie bocznie spłaszczona, o cienkich ściankach. Nie występuje zamek (na styku dwóch połówek nie ma żadnych ząbków, listew).

Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)
© btwcapture - fotolia.com

Nazwa gatunku
Szczeżuja pospolita (Anodonta anatina)
Nazwy obce
angielska: Duck Mussel
niemiecka: Gemeine Teichmuschel
czeska: Škeble říční
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: od 70 mm do 20 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Mięczaki (Mollusca)
Gromada: Małże, blaszkoskrzelne (Bivalvia, Lamellibranchiata)
Rząd: (Unionoida)
Rodzina: Skójkowate (Unionidae)

Występowanie i środowisko

Gatunek ten zamieszkuje Europę i Azję. W kraju jest pospolity, głównie na nizinach. Zamieszkuje wody stojące i wolno płynące.

Tryb życia i zachowanie

Zwykle bywa zagrzebana w mule.

Morfologia i anatomia

Wymiary muszli: długość od 70 do 200 mm, szerokość od 40 do 70 mm, grubość od 25 do 60 mm.

Pożywienie

Pokarm (plankton) pobiera z wody, odfiltrowując go.

Rozmnażanie

Larwy żyją w skrzelach macierzystego osobnika. Pozostają tam w zimie. Na wiosnę są uwalniane na zewnątrz.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. Niestety szczeżuja jest bardzo wrażliwa na zanieczyszczenie wód, stąd stale spada populacja tego gatunku w Polsce.

Ciekawostki

Szczeżuje w Polsce wykorzystuje się jako karmę dla kaczek, świń, kur.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-12-01, GAT-4321







Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.