Logo Media Nauka

Ostryga jadalna  (Ostrea edulis)
© Picture Partners - Fotolia.com

Ostryga jadalna

Ostryga jadalna (Ostrea edulis) to gatunek mięczaka z rzędu nierównomięśniowych (Anisomyaria), z gromady małży. Gatunek ten charakteryzuje się dużą zmiennością, tworzy wiele podgatunków. Muszla ma brudnoszarą barwę, jest na powierzchni nieregularna.

Występowanie i środowisko

Ostryga żyje w wodach zachodniej Europy od Norwegii do Morza Śródziemnego. Preferuje wody płytkie od 1 do 70 metrów. Optymalna wartość zasolenia to 2-3%. Jest wrażliwa na brak tlenu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Przyrasta lewą częścią muszli do podłoża. Skorupa muszli ma okrągły kształt. Tworzy duże kolonie z zagęszczeniem 20-50 osobników na metr kwadratowy. Dożywa wieku 30 lat.

Morfologia i anatomia

Skorupa muszli mierzy zwykle do 10 cm średnicy, rzadko nawet 15 cm.

Pożywienie

Odżywia się planktonem odfiltrowywanym z wody, a także martwą materią organiczną, zawieszoną w toni wodnej.

Rozmnażanie

Do rozrodu potrzebuje temperatury wody 18-20 °C. To obojnak. Czasem jednak zmienia płeć. Jedna ostryga może złożyć nawet 3 miliony jaj. Larwa szybko osiada na dnie i za pomocą bisiora przytwierdza się do podłoża. Od tego czasu już nie zmienia miejsca pobytu. Podstawą przeżycia jest znalezienie stabilnego i twardego podłoża.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Ostryga jadalna jest wielkim przysmakiem w wielu kulturach świata. Dzisiaj hoduje się ją na skalę przemysłową w celach spożywczych. Cykl w hodowli trwa 4-5 lat.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-07, GAT-4271


Pokrewne gatunki bezkręgowców

ikonaOmułek jadalny
Mytilus edulis
ikonaSzczeżuja pospolita
Anodonta anatina
ikonaSzczeżuja wielka
Anodonta cygnea




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.