Logo Media Nauka
Sklep naukowy

Ostryga jadalna
(Ostrea edulis)

Ostryga jadalna (Ostrea edulis) to gatunek mięczaka z rzędu nierównomięśniowych (Anisomyaria), z gromady małży. Gatunek ten charakteryzuje się dużą zmiennością, tworzy wiele podgatunków. Muszla ma brudnoszarą barwę, jest na powierzchni nieregularna.

Ostryga jadalna  (Ostrea edulis)
© Picture Partners - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Ostryga jadalna (Ostrea edulis)
Nazwy obce
angielska: Europäische Auster
niemiecka: Europäische Auster
czeska: Ústřice jedlá
Pierwsze opisanie gatunku
Brak danych.
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - tak;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Wielkość
Długość: 15 cm
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Mięczaki (Mollusca)
Gromada: Małże, blaszkoskrzelne (Bivalvia, Lamellibranchiata)
Rząd: Nierównomięśniowe (Anisomyaria)
Rodzina: Brak danych ()

Występowanie i środowisko

Ostryga żyje w wodach zachodniej Europy od Norwegii do Morza Śródziemnego. Preferuje wody płytkie od 1 do 70 metrów. Optymalna wartość zasolenia to 2-3%. Jest wrażliwa na brak tlenu.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi osiadły tryb życia. Przyrasta lewą częścią muszli do podłoża. Skorupa muszli ma okrągły kształt. Tworzy duże kolonie z zagęszczeniem 20-50 osobników na metr kwadratowy. Dożywa wieku 30 lat.

Morfologia i anatomia

Skorupa muszli mierzy zwykle do 10 cm średnicy, rzadko nawet 15 cm.

Pożywienie

Odżywia się planktonem odfiltrowywanym z wody, a także martwą materią organiczną, zawieszoną w toni wodnej.

Rozmnażanie

Do rozrodu potrzebuje temperatury wody 18-20 °C. To obojnak. Czasem jednak zmienia płeć. Jedna ostryga może złożyć nawet 3 miliony jaj. Larwa szybko osiada na dnie i za pomocą bisiora przytwierdza się do podłoża. Od tego czasu już nie zmienia miejsca pobytu. Podstawą przeżycia jest znalezienie stabilnego i twardego podłoża.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Ostryga jadalna jest wielkim przysmakiem w wielu kulturach świata. Dzisiaj hoduje się ją na skalę przemysłową w celach spożywczych. Cykl w hodowli trwa 4-5 lat.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2016-10-07, GAT-4271








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.