Logo Media Nauka

Facebook

Pałątka południowa (Lestes barbarus)
© jnakev - stock.adobe.com

Pałątka południowa

Pałątka południowa (Lestes barbarus) to gatunek ważki z rodziny pałątkowatych. Znamię skrzydłowe jest brązowe od wewnętrznej strony i białe od zewnętrznej. Na boku znajduje się niewyraźny biały rysunek.

Występowanie i środowisko PL

To gatunek śródziemnomorski, który występuje na terenie Polski na rozproszonych stanowiskach. Obserwuje się duże wahania liczebności populacji tego gatunku w zależności od surowości zimy. Ważkę tę można spotkać nad zbiornikami wody stojącej, na terenach zalewowych.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu trwa od czerwca do października.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-09, GAT-1141


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

       Okres lotu pałątki południowej.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Pokrewne gatunki owadów

ikonaPałątka mała
Lestes virens
ikonaPałątka pospolita
Lestes sponsa
ikonaPałątka zielona
Lestes viridis
Pałątkowate
Pałątkowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.


Jak szybko latają owady?

Jak szybko latają owady?

Owady są jedynymi bezkręgowcami, które potrafią latać. Część owadów porusza się w powietrzu lotem spadochronowym, szybowcowym, pływnym lub stojącym. Rozpiętość prędkości i różnych gatunków jest znaczna i może być zaskakująco duża.






Polecamy w naszym sklepie

Owady
Zoologia stawonogi
Kolorowe skarpetki urodzinowe
Mapa świata Puzzle
Kolorowe skarpetki Miasto
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2020 r.