PL

Pałątka południowa

Pałątka południowa (Lestes barbarus) to gatunek ważki z rodziny pałątkowatych. Znamię skrzydłowe jest brązowe od wewnętrznej strony i białe od zewnętrznej. Na boku znajduje się niewyraźny biały rysunek.


Pałątka południowa(Lestes barbarus)
© jnakev - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

To gatunek śródziemnomorski, który występuje na terenie Polski na rozproszonych stanowiskach. Obserwuje się duże wahania liczebności populacji tego gatunku w zależności od surowości zimy. Ważkę tę można spotkać nad zbiornikami wody stojącej, na terenach zalewowych.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu trwa od czerwca do października.

Pożywienie

Brak danych.

Rozmnażanie

Brak danych.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-09, GAT-1141

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Pałątka południowa
       

Okres lotu pałątki południowej.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.