Pangolin olbrzymi

Pangolin olbrzymi (Smutsia gigantea) to największy przedstawiciel rodziny łuskowców. Prawie całe jego ciało za wyjątkiem brzucha i głowy pokryte jest dużymi, tępo zakończonymi łuskami. Pomiędzy nimi wystają szczeciny. Samiec jest znacznie większy od samicy.

Zdjęcia - galeria

Kliknij w obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.


Występowanie i środowisko

Wschodnia Afryka. Lubi tereny otwarte.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb życia. Kopie nory i ukrywa się w nich.

Morfologia i anatomia

Pangolin nie posiada zębów. Pokarm jest miażdżony w żołądku.

Pożywienie

Pangolin olbrzymi zjada wyłącznie owady, przede wszystkim mrówki.

Ochrona i zagrożenia VU

Gatunek ten jest narażony na wymarcie. Ma status VU w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:

  • Phataginus gigantea (Grubb, 1998)
  • Manis gigantea (Illiger, 1815)

Pokrewne gatunki ssaków

ikonaŁuskowiec nadrzewny
Phataginus tricuspis
Pangoliny
Pangoliny

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Jak dużo jedzą zwierzęta?

Czy tylko człowiek bywa obżartuchem? Czy w świecie zwierząt również można znaleźć łakomczuchów? Ile pokarmu zjadają różne zwierzęta?


© medianauka.pl, 2012-12-30, GAT-227






Polecamy w naszym sklepie

Ilustrowana encyklopedia ssaków Polski - Atlas
Kubek zwierzęta świata
Księga zwierząt niemalże niemożliwych
Montessori - Zwierzęta
Mapa świata Puzzle
Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.