PL

Pawica głogówka

Pawica głogówka (Saturnia pavoniella) to gatunek motyla z rodziny pawicowatych. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma pierzaste czułki, samica grzebykowate. Głowa ma brunatną barwę. Tułów częściowo biały, reszta brunatna (samiec) lub szara (samica). Samiec ma brunatny odwłok, samica - szary. Na skrzydłach występują pawie oka w otoczce z białym tłem po bokach. Przy wierzchołku skrzydeł pierwszej pary wyraźnie widoczne czarna, owalna plama, a poniżej czerwonawa. Skrzydła drugiej pary u samca mają żółtawe tło, u samicy zaś białawe.


Pawica głogówka(Saturnia pavoniella)
© Marco Uliana - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

W Polsce motyl występuje na kilku stanowiskach na południu kraju (Pieniny i Bieszczady). Ostatnie obserwacje pochodzą sprzed 1975 roku. Preferuje dobrze nasłonecznione stoki na skrajach lasów.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu od końca kwietnia do początku czerwca. Samica lata w nocy, samce za dnia. Zimuje poczwarka, zdarza się, że kilka sezonów.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi 55-65 mm w przypadku samicy i 65-85 w przypadku samca.

Pożywienie

Gąsienica żeruje na śliwie, borówce czarnej, głogu, jeżynie.

Rozmnażanie

Występuje tylko jedno pokolenie w roku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-09, GAT-1229

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Pawica głogówka
         

Okres lotu pawicy głogówki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.