PL

Pawica gruszówka

Pawica gruszówka (Saturnia pyri) to gatunek nocnego motyla z rodziny pawicowatych - największy motyl Europy. Obie płci są ubarwione podobnie. Tułów z przodu biały, reszta brunatna. Głowa również jest brunatna. Na szarobrunatnym tle skrzydeł występują piękne pawie oka. Skrzydła mają białą, wewnętrzną obwódkę i jasnobrązową zewnętrzną. Widać też czarną plamę na szczycie skrzydeł pierwszej pary.


Pawica gruszówka(Saturnia pyri)
© Vitalii Hulai - stock.adobe.com

Występowanie i środowisko

Motyl ten występuje w Europie i Azji. W Polsce notowany ostatnio na początku XX wieku w okolicach Zamościa. Preferuje zarośla, parki, sady, ogrody i przydrożne, owocowe drzewa.

Tryb życia i zachowanie

Okres lotu od maja do początku czerwca. Zimuje poczwarka, czasem kilka razy.

Morfologia i anatomia

Rozpiętość skrzydeł wynosi 115-160 mm.

Pożywienie

Gąsienica żeruje na drzewach i krzewach liściastych (orzech włoski, grusza, czereśnia).

Rozmnażanie

Występuje tylko jedno pokolenie w roku.

Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Ciekawostki

Pawica gruszówka to największy europejski motyl.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-04-09, GAT-1228

Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
Pawica gruszówka
          

Okres lotu pawicy gruszówki.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia





Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.