Logo Serwisu Media Nauka


Pekińczyk żółty, słowik chiński (Leiothrix lutea)

Pekińczyk żółty, słowik chiński (Leiothrix lutea) to gatunek niewielkiego ptaka z rodziny kurtodrozdów. Ma oliwkowe (samiec) lub szarawe (samica) upierzenie z żółtawą piersią, szarymi bokami głowy i szyi, czarnym ogonem. Skrzydła mają elementy czarne, czerwone i żółte (samiec) lub czarne i żółte (samica). Dziób jest czerwony na końcu, nasada jest ciemna.

Pekińczyk żółty, słowik chiński (Leiothrix lutea)
© Eric Isselée - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pekińczyk żółty, słowik chiński (Leiothrix lutea)
Nazwy obce
angielska: Red-billed Leiothrix, Pekin Robin
niemiecka: Sonnenvogel
francuska: Léiothrix jaune
hiszpańska: Leiotrix piquirrojo
Pierwsze opisanie gatunku
(Scopoli, 1786)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Pekińczyk żółty, słowik chiński - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 13 cm do 15 cm
Maksymalna długość życia
10 lat.
Podgatunki
Znamy 6 podgatunków.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Wróblowate, wróblowe (Passeriformes)
Rodzina: Kurtodrozdy (Timaliidae)

Występowanie i środowisko

To ptak zamieszkujący górskie lasy południowej Azji. Zasięg pionowego występowania to 1500-2400 m n.p.m. Introdukowano ten gatunek na Hawajach.

Tryb życia i zachowanie

Tworzy małe stada. W okresie lęgowym żyje w parach. Odbywa migracje pionowe. Samiec śpiewa. Dożywa 10 lat.

Morfologia i anatomia

Osiąga 13-15 cm długości ciała. Skrzydło ma długość do 7,2 cm.

Pożywienie

Zjada nasiona, poluje też na owady.

Rozmnażanie

Samica składa 3-4 jaja, które wysiaduje wraz z samcem przez dwa tygodnie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Gatunek ten bywa hodowany w domowych klatkach.

Zdjęcia i grafiki - galeria


Hodowla - informacje dla hodowców

Informacje ogólne o gatunku: To łatwo oswajające się ptaki.

Rodzaj klatki i wyposażenie: Klatka o minimalnych wymiarach: 75×45×65 cm. W wolierze zewnętrznej konieczne jest pomieszczenie nocne.

Inne warunki chowu: W klatce lub wolierze trzymamy jedna parę.

Pokarm: Poza okresem lęgów podajemy larwy mączniaka, jaja mrówek. Podajemy proso, kanar, mak, jaja na twardo, jagody, plasterki banana, jabłko i gruszkę, czasem namoczone rodzynki. Stosujemy namoczony chleb, żwirek, mieszankę dla miękkojadów. Konieczna jest świeżą woda pitna i do kąpieli.

Rozmnażanie: Legi w warunkach sztucznych odbywa w koszyczkach dla kanarków w półotwartych budkach lęgowych. Potrzebna jest słoma, kora i mech, korzenie i małe patyki. Woliera powinna być gęsto obsadzona. Konieczny jest spokój.

Ograniczenia prawne:
Czytaj więcej.
(UWAGA! Zawsze sprawdź samodzielnie aktualność przepisów w zakresie hodowli zwierząt. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za działania użytkowników w tym zakresie.)


© Media Nauka, 2016-10-25, ART-GAT4291




Polecamy