Logo Media Nauka

Pingwin białobrewy

Pingwin białobrewy (Pygoscelis papua) to gatunek pingwina z charakterystycznymi, białymi brwiami nad oczami. Ma krótkie i silne, czerwone nogi, lekko przesunięte ku tyłowi. Ogon stanowią krótkie, sztywne pióra. Skrzydła są przystosowane do pływania i przypominają płetwy. Ubarwienie białe od spodu i czarne od strony grzbietowej. Na głowie, oprócz szerokiej brwi występują białe cętki. Dziób jest masywny, czerwony.

Pingwin białobrewy (Pygoscelis papua)
© Erni - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Zasiedla wody wokół Antarktydy aż po wybrzeża Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Jak wszystkie pingwiny, ten także jest nielotem. Tworzy kolonie.

Pożywienie

Poluje głównie na ryby.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach. Jaja składa w dołku w ziemi. Samica składa 2 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-24, GAT-2011


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin cesarski
Aptenodytes forsteri
ikonaPingwin grubodzioby
Eudyptes pachyrhynchus
ikonaPingwin królewski
Aptenodytes patagonicus
ikonaPingwin krótkoczuby
Eudyptes schlegeli
ikonaPingwin magellański
Spheniscus magellanicus
ikonaPingwin mały
Eudyptula minor
ikonaPingwin maskowy
Pygoscelis antarctica
ikonaPingwin peruwiański
Spheniscus humboldti
ikonaPingwin przylądkowy
Spheniscus demersus
ikonaPingwin równikowy
Spheniscus mendiculus
ikonaPingwin skalny
Eudyptes chrysocome
ikonaPingwin szczotkoczuby
Eudyptes sclateri
ikonaPingwin złotoczuby
Eudyptes chrysolophus
ikonaPingwin żółtooki
Megadyptes antipodes




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.