Logo Media Nauka

Pingwin białobrewy

Pingwin białobrewy (Pygoscelis papua) to gatunek pingwina z charakterystycznymi, białymi brwiami nad oczami. Ma krótkie i silne, czerwone nogi, lekko przesunięte ku tyłowi. Ogon stanowią krótkie, sztywne pióra. Skrzydła są przystosowane do pływania i przypominają płetwy. Ubarwienie białe od spodu i czarne od strony grzbietowej. Na głowie, oprócz szerokiej brwi występują białe cętki. Dziób jest masywny, czerwony.

Pingwin białobrewy (Pygoscelis papua)
© Erni - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pingwin białobrewy
Nazwa łacińska
Pygoscelis papua
Nazwy obce
angielska: Gentoo Penguin
niemiecka: Eselspinguin
czeska: Tučňák oslí
francuska: Manchot papou, Papou
hiszpańska: Pingüino de vincha, Pingüino gentú , Pingüino juanito, Pingüino papúa
Pierwsze opisanie gatunku
(Forster, 1781)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - tak;
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pingwiny (Sphenisciformes)
Rodzina: Pingwiny (Spheniscidae)

Występowanie i środowisko

Zasiedla wody wokół Antarktydy aż po wybrzeża Ameryki Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Jak wszystkie pingwiny, ten także jest nielotem. Tworzy kolonie.

Pożywienie

Poluje głównie na ryby.

Rozmnażanie

Gniazduje w koloniach. Jaja składa w dołku w ziemi. Samica składa 2 jaja.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-06-24, GAT-2011





© Media Nauka 2008-2018 r.