Logo Media Nauka

Pingwin Adeli, pingwin białooki

Pingwin Adeli, pingwin białooki (Pygoscelis adeliae) z wierzchu jest ciemnogranatowy, spód biały, głowa jest czarna, biała obwódka wokół oczu. Dziób i nogi różowawe.

Pingwin Adeli, pingwin białooki (Pygoscelis adeliae)
© Corel

Występowanie i środowisko

Antarktyda, Orkady Południowe, Szetlandy Południowe.

Tryb życia i zachowanie

Zimą ptaki te wędrują na północ.

Pożywienie

Pingwin ten zjada głównie ryby.

Rozmnażanie

Gniazdo zbudowane z kupki kamieni. Samiec powraca co roku dokładnie w to samo miejsce. Nieco później zjawia się samica. Co roku łączą się w te same pary. Samica składa 2 (czasem 3) jaja. wysiaduje samiec i samica przez 33-38 dni. 2-3 tygodnie ptaki głodują. Po wykluciu się młodych jedno z rodziców zostaje, drugie udaje się na polowanie. Pisklęta gromadzą się w szkółki, które liczą około 100 ptaków. Rodzice karmią tylko swoje młode.

NT

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten bliski zagrożenia wymarciem. Ma status NT w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Tworzy prawdopodobnie największe kolonie lęgowe pośród wszystkich pingwinów.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-18, GAT-608


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPingwin białobrewy
Pygoscelis papua
ikonaPingwin cesarski
Aptenodytes forsteri
ikonaPingwin grubodzioby
Eudyptes pachyrhynchus
ikonaPingwin królewski
Aptenodytes patagonicus
ikonaPingwin krótkoczuby
Eudyptes schlegeli
ikonaPingwin magellański
Spheniscus magellanicus
ikonaPingwin mały
Eudyptula minor
ikonaPingwin maskowy
Pygoscelis antarctica
ikonaPingwin peruwiański
Spheniscus humboldti
ikonaPingwin przylądkowy
Spheniscus demersus
ikonaPingwin równikowy
Spheniscus mendiculus
ikonaPingwin skalny
Eudyptes chrysocome
ikonaPingwin szczotkoczuby
Eudyptes sclateri
ikonaPingwin złotoczuby
Eudyptes chrysolophus
ikonaPingwin żółtooki
Megadyptes antipodes




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2019 r.