Logo Serwisu Media Nauka

Pingwin królewski
(Aptenodytes patagonicus)

Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus) to jeden z największych gatunków pingwinów. Strona grzbietowa jest szara, spód biały, głowa czarna z pomarańczowymi plamami po bokach tylnej części, pierś ze złotawym nalotem. Żuchwa różowa lub pomarańczowa. Skrzydła przypominają wiosła.

Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus)
© Corel

Nazwa gatunku
Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus)
Nazwy obce
angielska: King Penguin
niemiecka: Königspinguin
czeska: Tučňák patagonský
francuska: Manchot royal
hiszpańska: Pingüino rey
Pierwsze opisanie gatunku
Miller, 1778
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Australia - nie;
Antarktyda - tak;
Pingwin królewski - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 90 cm
Ciężar: do 18 kg
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Pingwiny (Sphenisciformes)
Rodzina: Pingwiny (Spheniscidae)

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje wyspy mórz na Antarktydzie.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te żyją w koloniach.

Pożywienie

Pingwiny te polują na ryby.

Rozmnażanie

Samica składa 1 jajo, które wysiaduje samiec i samica przez 45 dni. W okresie zimowym rodzice karmią młode co 2-3 tygodnie. Młode grupują się w szkółki.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-06-20, GAT-614




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.