Logo Media Nauka
Sklep naukowy
polska - ikona

Płatkonóg szydłodzioby
(Phalaropus lobatus)

Płatkonóg szydłodzioby (Phalaropus lobatus) to niewielki ptak z rzędu siewkowatych. Występuje w tym przypadku dymorfizm płciowy, sezonowy i wiekowy. Samica jest większa od samca. W szacie godowej ma szarą głowę i szyję, ciemny grzbiet ciała z rdzawymi smugami. Boki i tułów szare. Brzuszna strona ciała - biała. Na szyi występuje rdzawa przepaska. Dziób szydłowaty (jak nazwa wskazuje), czarny. Nogi są szare, palce mają płatki skórne, które ułatwiają pływanie. Są bardzo lekkie.

Płatkonóg szydłodzioby (Phalaropus lobatus)
© panuruangjan - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Płatkonóg szydłodzioby (Phalaropus lobatus)
Nazwy obce
angielska: Red-necked Phalarope
niemiecka: Odinshühnchen
czeska: Lyskonoh úzkozobý
francuska: Phalarope à bec étroit
hiszpańska: Falaropo picofino
Pierwsze opisanie gatunku
(Linnaeus, 1758)
Obszar występowania
Europa - tak; Polska - tak;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - tak;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Płatkonóg szydłodzioby - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: od 18 cm do 20 cm
Ciężar: od 34 g do 45 g
Maksymalna długość życia
5 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Płatkonogi (Phalaropodidae)
Głos
Krótkie i ostre "ket", "czet".

Występowanie i środowisko

Zamieszkuje tundrę, zawsze nad płytkimi wodami. Tutaj też gniazduje. Zimuje na otwartym morzu. Gatunek ten występuje na Islandii i północnej części Eurazji, w Ameryce Północnej i na Grenlandii. Zimuje na oceanie Spokojnym, Indyjskim i Atlantyku. W Polsce notowany podczas przelotów, głównie nad morzem w cichych zatoczkach. W głębi kraju bardzo rzadko można go spotkać. Najczęściej można go spotkać w sierpniu podczas przelotów u ujściu Wisły pod Świbnem.

Tryb życia i zachowanie

Ruchem obrotowym na wodzie wytwarza małe wiry wodne, które wyciągają małe organizmy wodne na jej powierzchnię. Jest ptakiem wędrownym. Przeloty od maja do początku czerwca. Jesienią od lipca do października. Na lądzie ptaki te szybko przemieszczają się drobnym truchtem. Najczęściej jednak obserwuje się je na wodzie.

Pożywienie

Zjada wodne bezkręgowe (głównie larwy owadów) i wodorosty. Pokarm zbiera z powierzchni wody.

Rozmnażanie

Gniazduje na brzegu, w gęstej roślinności, w kępie traw lub na krzaku. Wyprowadza jeden lęg w roku. Tokuje samica. Po złożeniu jaj nie interesuje się nimi ani pisklętami, choć przebywa w pobliżu gniazda. W zniesieniu najczęściej 4 jaja. Wysiadywaniem jaj i opieką nad potomstwem zajmuje się samiec. W tym czasie samica kopuluje z innymi samcami. Wysiadywanie trwa 17-21 dni. Kilka godzin po wykluciu się pisklęta są już zdolne do pływania. Ojciec zabiera je więc na wodę. Po 4-5 tygodniach młode potrafią już latać.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych. W Polsce ptak ten znajduje się pod ścisłą ochroną.

Ciekawostki

To ptak o odwróconej roli płci. To samica jest barwniejsza i większa. Samiec zaś wysiaduje jaja i opiekuje się młodymi.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-10, GAT-722


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
płatkonóg szydłodzioby
    tlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikonatlo-ikona  

Okres przelotu płatkodzioba szydłodziobego w Polsce.

       tlo-ikona    

Najdogodniejszy okres do obserwacji w Polsce płatkodzioba szydłodziobego.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.