Logo Serwisu Media Nauka

Pochwodziób żółtodzioby
(Chionis alba)

Pochwodziób żółtodzioby (Chionis alba) to jeden z dwóch przedstawicieli rodziny pochwodziobów. Jest to ptak podobny nieco do gołębia. Upierzenie całe białe za wyjątkiem okolic oczu, które nie jest opierzone i ma różowy kolor. Nogi i dziób są dość mocne. Jak nazwa gatunkowa wskazuje, dziób jest koloru żółtego. Nad dziobem znajduje się nagie nabrzmienie. U nasady dzioba znajduje się rogowa pochewka.

Pochwodziób żółtodzioby (Chionis alba)
© pilipenkod - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Pochwodziób żółtodzioby (Chionis alba)
Synonimy
Chionis alba Stotz et al. (1996)
Chionis alba BirdLife International (2004)
Chionis alba Sibley & Monroe (1990, 1993)
Chionis alba Dowsett & Forbes-Watson (1993)
Nazwy obce
angielska: Snowy Sheathbill, American Sheathbill
niemiecka: Weißgesicht-Scheidenschnabel
czeska: Štítonos světlezobý
francuska: Chionis blanc
hiszpańska: Paloma antártica
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1789)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - tak;
Ameryka Środkowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - tak;
Pochwodziób żółtodzioby - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Długość: 41 cm
Ciężar: do 780 g
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Pochwodzioby (Chionidae)
Głos
Odzywa się głośnymi okrzykami i chrapliwym krakaniem.

Występowanie i środowisko

Gnieździ się na Półwyspie Antarktycznym, Georgii Południowej, Orkadach Południowych, Szetlandach Południowych, na zimę wędruje na Falklandy oraz na wybrzeże Argentyny w Ameryce Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten lubi podczas przelotów odpoczywać na przepływających statkach oraz górach lodowych. Nie boi się człowieka. Dużo czasu spędza na higienie osobistej.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia zwierzęcego i glony. Nie gardzi padliną i odpadkami. Podkrada pingwinom jaja i kryl dla piskląt. Zjada małe, martwo urodzone foki, łożyska fok. Ma zwyczaj zjadania odchodów.

Rozmnażanie

Gniazduje w parach w szczelinach skał, najczęściej w okolicy kolonii pingwinów. Samica zwykle składa 2, czasem 3 jaja, które przez 28 dni wysiaduje na zmianę z samcem. Zwykle przeżywa tylko jedno pisklę. Zdarza się, że słabsze pisklę pada ofiarą rodziców.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-16, GAT-729








Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.