Pochwodziób żółtodzioby

Pochwodziób żółtodzioby (Chionis albus) to jeden z dwóch przedstawicieli rodziny pochwodziobów. Jest to ptak podobny nieco do gołębia. Upierzenie całe białe za wyjątkiem okolic oczu, które nie jest opierzone i ma różowy kolor. Nogi i dziób są dość mocne. Jak nazwa gatunkowa wskazuje, dziób jest koloru żółtego. Nad dziobem znajduje się nagie nabrzmienie. U nasady dzioba znajduje się rogowa pochewka.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Pochwodziób żółtodzioby (Chionis albus)

© pilipenkod - Fotolia.com


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko

Gnieździ się na Półwyspie Antarktycznym, Georgii Południowej, Orkadach Południowych, Szetlandach Południowych, na zimę wędruje na Falklandy oraz na wybrzeże Argentyny w Ameryce Południowej.

Tryb życia i zachowanie

Ptak ten lubi podczas przelotów odpoczywać na przepływających statkach oraz górach lodowych. Nie boi się człowieka. Dużo czasu spędza na higienie osobistej. Odzywa się głośnymi okrzykami i chrapliwym krakaniem.

Pożywienie

Zjada pokarm pochodzenia zwierzęcego i glony. Nie gardzi padliną i odpadkami. Podkrada pingwinom jaja i kryl dla piskląt. Zjada małe, martwo urodzone foki, łożyska fok. Ma zwyczaj zjadania odchodów.

Rozmnażanie

Gniazduje w parach w szczelinach skał, najczęściej w okolicy kolonii pingwinów. Samica zwykle składa 2, czasem 3 jaja, które przez 28 dni wysiaduje na zmianę z samcem. Zwykle przeżywa tylko jedno pisklę. Zdarza się, że słabsze pisklę pada ofiarą rodziców.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Synonimy

W literaturze można spotkać następujące synonimy dla określenia nazwy tego gatunku:


Pokrewne gatunki ptaków

Nie posiadamy w naszej bazie innych gatunków zwierząt z tej samej rodziny.


Które ptaki gniazdują najdalej?
Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?
Czy tylko kukułki podrzucają swoje jaja?
To, co robi kukułka nosi nazwę pasożytnictwa lęgowego. Czy w świecie przyrody kukułka jest wyjątkiem, czy też jest to zjawisko spotykane także u innych gatunków?
Największe gniazda ptaków
Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.
Jak dokarmiać ptaki?
Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?
Najmniejsze ptaki na świecie
Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?
Największe ptaki na świecie
Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?

Powiązane quizy

Ptaki Polski — quiz

Liczba pytań: 30
Quiz szkolny
Średni wynik:
20.76 / 69.2%
2024-01-18



© medianauka.pl, 2015-03-16, GAT-729




©® Media Nauka 2008-2023 r.