Pochwodzioby

Pochwodzioby (Chionidae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 2 gatunki w 1 rodzaju. W Polsce pochwodzioby nie występują.

Wygląd

To ptaki podobne nieco do gołębi. Mają mocne nogi, krótkie skrzydła, mocny i krótki dziób, który u nasady ma rogową pochwę. Ubarwienie ciała jest białe za wyjątkiem okolicy oka, które jest różowe i żółtawej plamy na policzku. Pod piórami konturowymi znajdują się pióra puchowe.

Gatunki

To atlas z wykazem gatunków, przynależących do danej rodziny. Aby wyświetlić tylko polskie gatunki, użyj filtra Ukryj obce gatunki, który znajdziesz w panelu bocznym. Możesz także użyć innych ciekawych filtrów, dzięki którym wyświetlisz gatunki z określonego kontynentu, o określonym statusie zagrożenia wyginięciem lub w oparciu jeszcze o inne kryteria. Nasz atlas zawiera karty opisów gatunków wraz ze zdjęciami. Kliknij na nazwę gatunkową lub miniaturę zdjęcia, aby się dowiedzieć czegoś więcej na temat danego gatunku.


Pochwodziób żółtodziobyPochwodziób żółtodzioby

Chionis albus

To największy przedstawiciel rodziny, który wyróżnia się żółtym dziobem. Jak nazwa gatunkowa wskazuje, dziób jest koloru żółtego. Nad dziobem znajduje się nagie nabrzmienie. U nasady dzioba znajduje się rogowa pochewka.





Inne gatunki

  • pochwodziób czarnodzioby (Chionis minor)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują wyspy antarktyczne: Wyspy Księcia Edwarda, Wyspy Crozeta, Wyspy Kerguelena, Wyspy Heard, Wyspy McDonalda, na Półwyspie Antarktycznym, Georgii Południowej, Orkadach Południowych i Szetlandach Południowych oraz Falklandach i wybrzeżach Argentyny.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te żerują stadnie. Lubią odpoczywać podczas swoich wędrówek na przepływających statkach oraz górach lodowych. Są ptakami odważnymi, nie boją się człowieka. Dużo czasu spędzają na higienie osobistej.

Rozmnażanie

Gniazdują pojedynczo w szczelinach skał, najczęściej w okolicy kolonii pingwinów. Samica zwykle składa 2 jaja, które przez 28 dni wysiaduje na zmianę z samcem. Najczęściej przeżywa tylko jedno pisklę. Zdarza się, że słabsze pisklę pada ofiarą rodziców.

Pożywienie

Zjadają pokarm pochodzenia zwierzęcego i glony. Nie gardzą padliną i odpadkami. Podkradają pingwinom jaja i pokarm dla piskląt. Zjadają małe martwo urodzone foki, łożyska fok. Mają zwyczaj zjadania odchodów.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Wykresy poniżej przedstawiają strukturę zagrożenia wymarcia gatunków z danej rodziny. Pierwszy diagram uwzględnia gatunki, których nie opisano w naszym serwisie (jeżeli taka sytuacja ma miejsce), drugi diagram uwzględnia wyłącznie gatunki, które opisano w portalu, trzeci diagram uwzględnia tylko gatunki rodzime.

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie wymienione gatunki rodziny)

Struktura zagrożenia wymarciem
(wszystkie opisane w serwisie gatunki rodziny)


Jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć o statusach zagrożenia wymarciem i zapoznać się z opisami poszczególnych statusów, kliknij tutaj.

Ciekawostki

Pochwodzioby mają odrażającą dietę. Zjadają odpadki, martwe foczki, łożyska i błony płodowe fok, zwymiotowany pokarm pingwinów, odchody a nawet własne pisklęta!



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 https://www.iucnredlist.org
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 http://listaptakow.eko.uj.edu.pl/

Które ptaki gniazdują najdalej?

Które ptaki gniazdują najdalej?

Bieguny to rejony o ekstremalnych warunkach pogodowych. Jak daleko w tych warunkach ptaki mogą się rozmnażać i wysiadywać jaja?

Największe gniazda ptaków

Największe gniazda ptaków

Jak duże może być gniazdo ptaka? Jakie ptaki są rekordzistami pod tym względem? Oto krótki przegląd rekordzistów wśród ptasich budowniczych gniazd na świecie i w Polsce.

Jak dokarmiać ptaki?

Jak dokarmiać ptaki?

Czym i jak mądrze dokarmiać ptaki, aby im nie zaszkodzić?

Najmniejsze ptaki na świecie

Najmniejsze ptaki na świecie

Jaki jest najmniejszy ptak na świecie? Jaki polski ptak jest najmniejszy?

Największe ptaki na świecie

Największe ptaki na świecie

Jaki ptak jest największy na świecie, a jaki w Polsce? Jakie gatunki są najcięższe, które mają największą rozpiętość skrzydeł i które są najwyższe?


© medianauka.pl, 2015-03-15, RODZ-279
Data aktualizacji artykułu: 2021-10-06



Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© ® Media Nauka 2008-2022 r.