Logo Serwisu Media Nauka

Pochwodzioby (Chionidae)

Pochwodzioby (Chionidae) to rodzina ptaków z rzędu siewkowatych. Rodzina ta liczy dziś 2 gatunki w 1 rodzaju. W Polsce pochwodzioby nie występują.

Wygląd

To ptaki podobne nieco do gołębi. Mają mocne nogi, krótkie skrzydła, mocny i krótki dziób, który u nasady ma rogową pochwę. Ubarwienie ciała jest białe za wyjątkiem okolicy oka, które jest różowe i żółtawej plamy na policzku. Pod piórami konturowymi znajdują się pióra puchowe.

Gatunki

Wykaz wszystkich opublikowanych artykułów tematycznych.


Pochwodziób żółtodziobyPochwodziób żółtodzioby (Chionis alba)

To największy przedstawiciel rodziny, który wyróżnia się żółtym dziobem.


Nazwa rodziny
Pochwodzioby (Chionidae)
Występowanie
Wyspy w pobliżu Antarktydy.
Liczba gatunków na świecie
2
Liczba gatunków w Polsce
0
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Siewkowate, siewkowe (Charadriiformes)
Rodzina: Pochwodzioby (Chionidae)
Długość ciała
Długość: 34-41 cm.
Masa ciała: 450-780 g.
Najmniejszy gatunek
Pochwodziób czarnodziob (Chionis minor)
Największy gatunek
Pochwodziób żółtodzioby (Chionis alba)

Inne gatunki

  • Pochwodziób czarnodziob (Chionis minor)

Występowanie i środowisko

Zamieszkują wyspy antarktyczne: Wyspy Księcia Edwarda, Wyspy Crozeta, Wyspy Kerguelena, Wyspy Heard, Wyspy McDonalda, na Półwyspie Antarktycznym, Georgii Południowej, Orkadach Południowych i Szetlandach Południowych oraz Falklandach i wybrzeżach Argentyny.

Tryb życia i zachowanie

Ptaki te żerują stadnie. Lubią odpoczywać podczas swoich wędrówek na przepływających statkach oraz górach lodowych. Są ptakami odważnymi, nie boją się człowieka. Dużo czasu spędzają na higienie osobistej.

Morfologia i anatomia

Brak danych.

Rozmnażanie

Gniazdują pojedynczo w szczelinach skał, najczęściej w okolicy kolonii pingwinów. Samica zwykle składa 2 jaja, które przez 28 dni wysiaduje na zmianę z samcem. Najczęściej przeżywa tylko jedno pisklę. Zdarza się, że słabsze pisklę pada ofiarą rodziców.

Pożywienie

Zjadają pokarm pochodzenia zwierzęcego i glony. Nie gardzą padliną i odpadkami. Podkradają pingwinom jaja i pokarm dla piskląt. Zjadają małe martwo urodzone foki, łożyska fok. Mają zwyczaj zjadania odchodów.

Ochrona i zagrożenia

Ptaki te nie są zagrożone wymarciem.

Ciekawostki

Pochwodzioby mają odrażającą dietę. Zjadają odpadki, martwe foczki, łożyska i błony płodowe fok, zwymiotowany pokarm pingwinów, odchody a nawet własne pisklęta!

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-15, RODZ-279



Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.