Porzeczka alpejska
Porzeczka alpejska (Ribes alpinum) to gatunek krzewu z rodziny agrestowatych, rodzący czerwone i bardzo mdłe w smaku owoce, spotykana w uprawach. Odmiana 'Shmidt' nadaje się na żywopłoty.
Występowanie i środowisko PL
Porzeczka alpejska występuje w Europie (poza wschodem), w Azji Mniejszej i w północnej części Afryki. Rośnie w liściastych lasach oraz w zaroślach. W Polsce występuje najczęściej w górach. Preferuje półcień.
Kwitnie w okresie od kwietnia do początku czerwca.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 1-2(3) m.
Gałązki są dość cienkie i często zwisają.
Liście mają szerokość do 6 cm, mają dłoniasty kształt z 3-5 klapami, zielone, żółknące jesienią, ogonkowe.
Kwiaty są zielonożółte, niepozorne, do 1 cm długości, zebrane w grona o długości do 6 cm.
Owoc ma kulisty, lekko wydłużony kształt, ma jaskrawoczerwony kolor, jest mdły w smaku.
Rozmnażanie
To roślina zwykle dwupienna.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Zdjęcia - galeria
© medianauka.pl, 2018-10-24, GAT-5065 OpisKalendarz przyrody
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ● ● ▸ Kwitnie porzeczka alpejska.
Parametry


krzew
półcień
leśne
rośliny ogrodowe