PL

Porzeczka czarna

Porzeczka czarna (Ribes nigrum) to aromatyczny krzew owocowy z rodziny agrestowatych o sztywnych gałązkach. To roślina uprawna o leczniczych właściwościach. To gatunek wskaźnikowy starych lasów. W uprawach stosuje się różne odmiany. Oto wybrane z nich:

  • 'Bona' - odmiana o dużych i słodkich owocach.

 



Porzeczka czarna (Ribes nigrum)
© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl

Występowanie i środowisko

Występuje w Europie i Azji. Gatunek introdukowano w Ameryce Północnej. Porzeczka czarna jest uprawiana w różnych regionach Polski, czasem na masową skalę. Wymaga gleby żyznej i próchniczej. Należy ją często podlewać. Preferuje stanowiska słoneczne, półcień i lekki cień. Jest odporna na mróz. Rośnie w naturze w lasach.

Kwitnie w okresie od kwietnia do maja.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość 100-200 cm.

Liście są pokryte od spodu żółtymi gruczołami, skrętoległe, pojedyncze, 3-5-klapowe, o szerokości do 10 cm. brzegiem piłkowane lub karbowane.

Kwiaty są niepozorne, obupłciowe, pięciokrotne, małe i dzwonkowate, zebrane w grona, na szypułkach, czerwono-różowe.

Owoce są kuliste, czarne, zebrane w grona, jagody są jadalne i smaczne.


Ochrona i zagrożenia

Brak danych.

Zbiory i zastosowanie

Porzeczka czarna ma charakterystyczny smak. Wytwarza się z niej przetwory, soki i nalewki. To wspaniałe źródło witaminy C.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2018-09-09, GAT-5068


Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

ukryj/pokaż
porzeczka czarna
          

Kwitnie porzeczka czarna.

Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

czerwony kwiatróżowy kwiat
Grupa

krzew
Stanowisko

nasłonecznione
półcień
cień
Środowsko

leśne
Użytek

rośliny uprawne
roślina lecznicza
Jadalność

Gatunek jadalny




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.