Porzeczka zwyczajna

Porzeczka zwyczajna (Ribes rubrum L.) to krzew z rodziny agrestowatych, powszechnie uprawiany w przydomowych ogrodach.

Znanych jest wiele odmian. Oto niektóre z nich:

Owoce porzeczki zwyczajnej są bardzo smaczne.

Zdjęcia – galeria

W galerii publikujemy zdjęcia, grafiki i mapy związane z danym gatunkiem. Klikając na dowolną ikonkę podglądu grafik na końcu galerii, możesz zobaczyć prezentowane tu materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Porzeczka zwyczajna (Ribes rubrum)

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl


Kliknijk na dowolną miniaturę grafiki aby zobaczyć materiały w trybie prezentacji multimedialnej.

Występowanie i środowisko PL

Występuje w Europie i Azji, została introdukowana w Ameryce Północnej (w USA uznawana za gatunek inwazyjny). U nas jest pospolita. Preferuje glebę próchniczą, wilgotną, piaszczyste gleby gliniaste. Lubi stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru.

Krzew ten kwitnie w kwietniu i maju.

Morfologia i anatomia

Osiąga wysokość nawet 200 cm.

Łodyga jest bezkolcowa.

Liście są skrętoległe, 3-5 klapowane, o nasadzie sercowatej, ogonkowe.

Kwiaty zebrane w grona są koloru zielono-żółtego, ich średnica wynosi do 8 mm. Są obupłciowe

Owoc to czerwona i kulista jagoda o średnicy do 10 mm. Jest jadalny. Ma kwaskowaty smak.

Korzeń ma płaski system i znajduje się w wierzchniej części gleby.

Ochrona i zagrożenia

Nie jest to gatunek zagrożony wymarciem.

Ciekawostki

Porzeczka czerwona (Ribes spicatum) to inny gatunek, występujący pospolicie w Europie i w Azji w lasach łęgowych. Od porzeczki zwyczajnej porzeczka czerwona różni się liśćmi (porzeczka czerwona ma klapy zaokrąglone). Porzeczka zwyczajna ma zawsze zielony ogonek i liść (u porzeczki czerwonej czasem mają czerwonawe zabarwienie).

Przepisy kucharskie



Kalendarz przyrody

123456789101112

Opis

          Kwitnie porzeczka zwyczajna
         Okres zbioru czerwonej porzeczki.
Pokaż tylko bieżące wydarzenia


Parametry

Kolor kwiatów

zielony kwiatżółty kwiat
Grupa

krzew
Stanowisko

nasłonecznione
Środowsko

synantropijne
Użytek

zioła
rośliny uprawne
roślina lecznicza
owoce
Jadalność

Gatunek jadalny
Liście

skrętoległe, klapowane, ogonkowe

uprawa

Uprawa

Czynności i właściwościOpis
Właściwości glebyPodłoże żyzne, próchnicze, wilgotne, piaszczyste lub gliniaste.
Trudność uprawyUprawa i pielęgnacja łatwa.
Czas uprawyWieloletnia.
NawożenieMożna nawozić obornikiem lub kompostem. Stale warto dostarczać próchnicę. Stosujemy nawóz z wysoką zawartością potasu bez chloru.
PodlewanieWskazane regularne podlewanie.
StanowiskoNasłonecznione, osłonięte od wiatru.
Rozstawa1-2 m.
RozmnażanieSadzimy jesienią po opadnięciu liści.
Choroby i szkodnikiAntraknoza, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, gruzełek cynobrowy, przędziorki, czerwce, mszyce, szpeciele, motyle przeziernikowate.
Zbiór i przechowywanieOwoce należy zbierać tylko podczas suchych dni.
Dodatkowe informacjePo zbiorach do lutego powinno się usuwać pędy główne starsze niż 4 lata, zwykle po 2-3 pędy. Utrzymujemy do 10 pędów szkieletowych. Z uwagi na płytki system korzeniowy nie spulchniamy głęboko gleby przy krzaku. Nie wykonujemy grabienia pod krzakami. Zaleca się mulczowanie ziemi pod krzakami.

zioła

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie


ZastosowanieOpis
Zastosowanie ogólneRoślina o leczniczych właściwościach.
Zastosowanie terapeutyczne
  • przeziębienie, grypa
Sposób działania,
właściwości lecznicze
Zawartość witaminy C w czerwonej porzeczce jest wysoki, bo 30-50 mg na 100 g owoców.
Przyjmowana postać
  • nalewka
  • postać surowa, produkt spożywczy
SurowiecOwoce.

Pokrewne gatunki roślin

Zioła
Zioła

Zobacz atlas ziół, roślin leczniczych i przyprawowych.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
  • Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
  • Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015

© medianauka.pl, 2017-05-22, GAT-4405
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-07




©® Media Nauka 2008-2023 r.