Porzeczka zwyczajna
Porzeczka zwyczajna (Ribes rubrum L.) to krzew z rodziny agrestowatych, powszechnie uprawiany w przydomowych ogrodach.
Znanych jest wiele odmian. Oto niektóre z nich:
- 'Jonkheer van Teets' - wczesna odmiana, podczas deszczu owoce mogą pękać i opadać;
- 'Rolan' - średniowczesna odmiana;
- 'Rotet' - odmiana późna i odporna na choroby oraz wilgoć;
- 'Rovada' - odmiana późna;
Owoce porzeczki zwyczajnej są bardzo smaczne.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© Krzysztof Trawiński - medianauka.pl
⤢ POWIĘKSZ
Występowanie i środowisko PL
Występuje w Europie i Azji, została introdukowana w Ameryce Północnej (w USA uznawana za gatunek inwazyjny). U nas jest pospolita. Preferuje glebę próchniczą, wilgotną, piaszczyste gleby gliniaste. Lubi stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru.
Krzew ten kwitnie w kwietniu i maju.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość nawet 200 cm.
Łodyga jest bezkolcowa.
Liście są skrętoległe, 3-5 klapowane, o nasadzie sercowatej, ogonkowe.
Kwiaty zebrane w grona są koloru zielono-żółtego, ich średnica wynosi do 8 mm. Są obupłciowe
Owoc to czerwona i kulista jagoda o średnicy do 10 mm. Jest jadalny. Ma kwaskowaty smak.
Korzeń ma płaski system i znajduje się w wierzchniej części gleby.
Ochrona i zagrożenia
Nie jest to gatunek zagrożony wymarciem.
Ciekawostki
Porzeczka czerwona (Ribes spicatum) to inny gatunek, występujący pospolicie w Europie i w Azji w lasach łęgowych. Od porzeczki zwyczajnej porzeczka czerwona różni się liśćmi (porzeczka czerwona ma klapy zaokrąglone). Porzeczka zwyczajna ma zawsze zielony ogonek i liść (u porzeczki czerwonej czasem mają czerwonawe zabarwienie).
Przepisy kucharskie
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | Kwitnie porzeczka zwyczajna | ||||||||||
◂ | ● | ▸ | Okres zbioru czerwonej porzeczki. |
Parametry


krzew
nasłonecznione
synantropijne
Gatunek jadalny
skrętoległe, klapowane, ogonkowe

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Właściwości gleby | Podłoże żyzne, próchnicze, wilgotne, piaszczyste lub gliniaste. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Czas uprawy | Wieloletnia. |
Nawożenie | Można nawozić obornikiem lub kompostem. Stale warto dostarczać próchnicę. Stosujemy nawóz z wysoką zawartością potasu bez chloru. |
Podlewanie | Wskazane regularne podlewanie. |
Stanowisko | Nasłonecznione, osłonięte od wiatru. |
Rozstawa | 1-2 m. |
Rozmnażanie | Sadzimy jesienią po opadnięciu liści. |
Choroby i szkodniki | Antraknoza, rdza wejmutkowo-porzeczkowa, gruzełek cynobrowy, przędziorki, czerwce, mszyce, szpeciele, motyle przeziernikowate. |
Zbiór i przechowywanie | Owoce należy zbierać tylko podczas suchych dni. |
Dodatkowe informacje | Po zbiorach do lutego powinno się usuwać pędy główne starsze niż 4 lata, zwykle po 2-3 pędy. Utrzymujemy do 10 pędów szkieletowych. Z uwagi na płytki system korzeniowy nie spulchniamy głęboko gleby przy krzaku. Nie wykonujemy grabienia pod krzakami. Zaleca się mulczowanie ziemi pod krzakami. |

Zbiory i zastosowanie w zielarstwie
Zastosowanie | Opis |
---|---|
Zastosowanie ogólne | Roślina o leczniczych właściwościach. |
Zastosowanie terapeutyczne |
|
Sposób działania, właściwości lecznicze | Zawartość witaminy C w czerwonej porzeczce jest wysoki, bo 30-50 mg na 100 g owoców. |
Przyjmowana postać |
|
Surowiec | Owoce. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Wolfgang Kawollek – Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
© medianauka.pl, 2017-05-22, GAT-4405
Data aktualizacji artykułu: 2020-04-07