Logo Serwisu Media Nauka

Poturu, kanguroszczur
(Potorous tridactylus)

Poturu, kanguroszczur (Potorous tridactylus) to ssak z rodziny kangurowatych. Z wyglądu przypomina szczura. Ma wydłużony pysk, ciało pokryte popielatym lub brunatnym futrem, które na brzuchu jest jaśniejsze. Ma jaśniejszy koniec ogona. Kiedyś pospolity, dzisiaj rzadki.

Poturu, kanguroszczur (Potorous tridactylus)
© seraphic06 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Poturu, kanguroszczur (Potorous tridactylus)
Nazwy obce
angielska: Long-nosed Potoroo
czeska: Klokánek krysí
francuska: Potoroo à long nez
Pierwsze opisanie gatunku
(Kerr, 1792)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - nie;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - tak;
Antarktyda - nie;
Poturu, kanguroszczur - mapa występowania na świecie
Wielkość
Długość: 40 cm
Długość ogona: 25 cm
Ciężar: do 1.8 kg
Maksymalna długość życia
5 lat.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ssaki (Mammalia)
Rząd: Torbacze (Marsupialia)
Rodzina: Kangurowate (Macropodidae)

Występowanie i środowisko

Kanguroszczur zamieszkuje Australię oraz Tasmanię.

Tryb życia i zachowanie

Porusza się na czterech lub tylko na dwóch kończynach. Jest aktywny nocą. Kopie dołki w ziemi, w których zjada pożywienie. Z liści buduje gniazda. Ogon jest używany do noszenia budulca na gniazdo. Jest słabo chwytny. Pomaga utrzymywać równowagę.

Pożywienie

Przyjmuje pokarm roślinny, głównie podziemne części roślin, ziarna, grzyby, czasem zielone części roślin.

Rozmnażanie

Rozmnaża się przez cały rok. Samica rodzi zwykle jedno młode, które rozwija się w dobrze wykształconej torbie.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

Brak danych.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2013-02-17, GAT-340




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.