Logo Media Nauka

Przepiór czubaty (Callipepla gambelii)
© hstiver - stock.adobe.com

Przepiór czubaty

Przepiór czubaty (Callipepla gambelii) to gatunek ptaka z rodziny bażantowatych. Najbardziej charakterystyczny jest ciemny, skierowany do przodu czub na głowie, występujący zarówno u samca jak i u samicy. Samiec ma na głowie brązową czuprynkę. Ubarwienie szarawe, boki ciemno-białe, kreskowane, brzuch ciemny. Głowa czarna z czarno-białym pasem oddzielającym czuprynkę i białą linią, biegnącą od oka do gardła. Głowa samicy jest bardziej jednolita, szarawa, z nieco jaśniejszym gardłem i policzkami.

Występowanie i środowisko

Gatunek ten występuje w południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych oraz Meksyku w Ameryce Północnej.

Tryb życia i zachowanie

Brak danych.

Ochrona i zagrożenia LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2020-01-13, GAT-6164


Pokrewne gatunki ptaków

ikonaPrzepiór kalifornijski
Callipepla californica
Bażantowate
Bażantowate

Zobacz inne gatunki
z tej rodziny.



Bibliografia

Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:

  • IUCN - Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych, ISSN 2307-8235 IUCN
  • Mielczarek Paweł, Kuziemko Marek - Kompletna lista ptaków świata, Wydział Biologii : Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego 2019 link tutaj

Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2020 r.