Przepiór kalifornijski

Przepiór kalifornijski (Callipepla californica) to gatunek ptaka z rodziny bażantowatych. Samiec ma żółtawe czoło z białą pręgą ponad nim, okolice potylicy są rude. Na głowie wygięty ku przodowi i szerszy na końcu czub. Wierzch seledynowy, gardziel czarna, po bokach ograniczona białymi pręgami. Pierś o niebieskawym odcieniu, spód brązowy, z czarnymi i białymi plamkami. Samica na ubarwienie płowobrązowe. Również ma czub na głowie, ale mniejszy. Na czole, karku i gardle ma jasne plamki i białe pręgi po bokach. To ptak spotykany także w hodowlach.


Przepiór kalifornijski(Callipepla californica)
© SeanW - Fotolia.com

Występowanie i środowisko

Gatunek występuje w Ameryce Północnej, na zachodnim wybrzeżu USA. Gatunek introdukowano w Chile, na Hawajach, Nowej Zelandii, a także w Europie na Korsyce. Zasiedla zarośla i lasy, zwykle wilgotne.

Tryb życia i zachowanie

Nocuje na drzewach, pokarm zbiera na ziemi. Ptak żyje średnio 12 lat.

Morfologia i anatomia

Długość ciała wynosi około 25 cm, ciężar 190 g.

Pożywienie

Zjada pokarm mieszany.

Rozmnażanie

Przepiór kalifornijski jest monogamiczny. Wyprowadza 1 lęg w roku. Gniazduje na ziemi. Czas inkubacji wynosi 21-23 dni. Pisklętami opiekuje się samiec i samica.

LC

Ochrona i zagrożenia

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.


Zdjęcia - galeria


© medianauka.pl, 2019-01-26, GAT-6163




Niektóre treści nie są dostosowane do Twojego profilu. Jeżeli jesteś pełnoletni możesz wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. W ten sposób będziesz miał także wpływ na rozwój naszego serwisu.
© Media Nauka 2008-2018 r.