Logo Serwisu Media Nauka

Przepiórnik prążkowany
(Turnix suscitator)

Przepiórnik prążkowany (Turnix suscitator) to ptak podobny do przepiórki, różniący się od niej przede wszystkim brakiem tylnego palca u nogi. Upierzenie maskujące, brązowopłowe z czarnym i jasnym rysunkiem.

Przepiórnik prążkowany (Turnix suscitator)
Samica © cowboy5437 - Fotolia.com

Nazwa gatunku
Przepiórnik prążkowany (Turnix suscitator)
Nazwy obce
angielska: Barred buttonquail, common bustard-quail
francuska: Turnix combattant
hiszpańska: Torillo batallador
Pierwsze opisanie gatunku
(Gmelin, 1789)
Obszar występowania
Europa - nie; Polska - nie;
Azja - tak;
Afryka - nie;
Ameryka Północna - nie;
Ameryka Południowa - nie;
Australia - nie;
Antarktyda - nie;
Przepiórnik prążkowany - mapa występowania na świecie
Legenda
Legenda 1 Obszary całorocznego występowania
Legenda 2 Obszary gniazdowania
Legenda 3 Obszary zimowania
Wielkość
Brak danych.
Systematyka
Domena: Eukarionty (Eukaryota)
Królestwo: Zwierzęta (Animalia)
Typ: Strunowce (Chordata)
Gromada: Ptaki (Aves)
Rząd: Żurawiowe (Gruiformes)
Rodzina: Przepiórniki (Turnicidae)
Głos
Odzywa się głównie podczas godów huczącym głosem. Samce są milczące.

Występowanie i środowisko

Ptak ten zamieszkuje łąki, pola uprawne, zarośla w Azji w części południowej oraz na niektórych wyspach Indonezji.

Tryb życia i zachowanie

Prowadzi naziemny tryb życia. Przemieszcza się cicho pośród traw w poszukiwaniu pokarmu. Przestraszony odlatuje tylko na małą odległość.

Lata słabo i na krótkie odległości.

Pożywienie

Zjada nasiona i owady.

Rozmnażanie

Zaloty zaczyna samica, nawołując huczącym głosem. Samica składa do zagłębienia w ziemi wysłanego trawą kilka jaj. Wysiadywanie trwa dwa tygodnie. Pisklęta zaraz po wykluciu się opuszczają gniazdo i są wodzone przez samca. Samica może w tym czasie przystąpić do kolejnych lęgów.

Ochrona i zagrożenia status IUCN - LC

Gatunek ten nie jest zagrożony wymarciem. Ma status LC w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.

Ciekawostki

To ptak o odwróconej roli płci. Samica jest większa, silniejsza i barwniejsza, jest też bardziej agresywna i nawołuje samca do godów. Samiec wychowuje potomstwo.

Zdjęcia i grafiki - galeria


© medianauka.pl, 2015-03-07, GAT-719




Polecamy koszyk



© Media Nauka 2008-2017 r.