Pszenica orkisz
Pszenica orkisz (Triticum spelta) to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny wiechlinowatych, rośliny uprawnej, jednego ze zbóż o luźnym kłosie, opadającymi kłoskami.
Zdjęcia – galeria
Kliknij obrazek, aby go powiększyć lub wyświetlić galerię, pokaz slajdów i dodatkowe opisy zdjęć.

© MARIMA – stock.adobe.com
⤢ POWIĘKSZWystępowanie i środowisko PL - obcy
W Polsce ma status archeofita. Kiedyś to dość powszechnie uprawiane zboże, w zasadzie od starożytności, niedawno wróciło do łask, choć jego plenność w uprawie w naszych warunkach jest niska. Pojawia się czasem w uprawach ekologicznych w Polsce.
Kwitnie w kwietniu.
Morfologia i anatomia
Osiąga wysokość 60-170 cm.
Źdźbło jest cienkościenne.
Kłoski są 2-3-kwatowe.
Kłos jest dość długi i luźny.
Owoc to ziarniak.
Ziarna orkiszu zawierają duże ilości substancji odżywczych i mikroelementów.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Ziarna po ugotowaniu i odtłuszczeniu stanowią dodatek do sałatek.
Orkisz miele się na mąkę. Mąka orkiszowa zawiera gluten, białko i witaminy, inne mikroelementy w ilościach większych niż u pszenicy. To także cenne źródło błonnika.

Pytania
Czy orkisz ma gluten?
Tak. Zarówno ziarna jak i mąka orkiszowa zawierają gluten.
Czy orkisz to pszenica?
Tak, to gatunek pszenicy.
Z jakiego zboża jest mąka orkiszowa?
Mąka orkiszowa wytwarzana jest z pszenicy orkisz, gatunku pszenicy opisywanego w niniejszym artykule.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | Kwitnie pszenica orkisz. |
Parametry

roślina zielna jednoroczna
nasłonecznione
Gatunek jadalny

Uprawa
Czynności i właściwości | Opis |
---|---|
Właściwości gleby | Podłoże przeciętne, umiarkowanie wilgotne. |
Trudność uprawy | Uprawa i pielęgnacja łatwa. |
Stanowisko | Nasłonecznione. |
Wysiew do gruntu | Tak. |
Rozmnażanie | Przez wysiew nasion. |
Dodatkowe informacje | To zboże odporne na warunki klimatyczne i glebowe. Ma jednak niską plenność. |
Pokrewne gatunki roślin
Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Lucjan Rutkowski – Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej., ISBN 978-83-01-14342-8, PWN SA 2004
- Pod redakcją Alicji i Jerzego Szweykowskich – Słownik botaniczny, ISBN 83-214-1305-6, Wiedza Powszechna 2003
- Agnieszka Gawłowska – 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015
- Anna i Łukasz Przybyłowiczowie – Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN
© medianauka.pl, 2020-05-08, GAT-14063